Kezdőlap » Egészséges életmód » A jóga – test és lélek összhangja

A jóga – test és lélek összhangja

Napjainkban már egyre több ember érzi a keleti kultúra jótékony hatását a rohanó nyugati kultúránkon belül. Mindenki keresi a személyiségéhez legközelebb álló ellazulási formát, ennek része a manapság közkedvelt meditációs gyakorlatok bevezetése az életünkbe, illetve a jóga, melynek egyre több alfaját sajátíthatjuk el közvetlenül tapasztalt oktatók segítségével. A legismertebb talán a Hatha- jóga, melynek jótékony hatásai vannak a szervezetükre, például: energiával tölti fel a testet és elmét, remek relaxációt érhetünk el vele, pozitívan befolyásolja a keringési rendszerünket, légzésünket, stresszoldó, felfrissíti gondolkodásunkat. Azonban állóképesség növelő, fiatalosak is maradhatunk – például látványosan fognak csökkenni ráncaink. De főleg egészségünk megőrzésében, illetve betegségek elkerülésében vagy lábadozási időszakban is nagyon hasznos.

Aki túlsúllyal küzd, vagy más étkezési problémával küzd szintén segítségre talál a jóga alkalmazása által.
Először is meg kell tanulnunk kizárni a környezetünket és maximálisan el kell tudnunk lazulni, ez kis gyakorolással, kitartással könnyen elsajátítható. Nagyon gyorsan részévé válhat a minden napi életüké, és gyökeresen fogja megváltoztatni a mentalitásunkat.

Gyakorolhatjuk otthon családi környezetben akár gyermekeinkkel, illetve már nagyon sok helyen csoportos foglalkozásokat is tartanak, gyakorlott jóga oktatókkal.
A legismertebb fajtái: Bhakti-jóga, Hatha-jóga, Gjana-jóga, Karma-jóga, Mantra-jóga, Purna-jóga, Rádzsa-jóga. Ezeken a jógafajtákon belül, természetesen mindegyik fajtának meg van a sajátossága, mely szorosan kötődik a keleti vallás mozzanataihoz, mindig szem előtt tartva a lélek fontosságát. Természetesen több jóga fajtát is kipróbálhatunk, vagy improvizálhatunk is és kombinálhatjuk is a gyakorlatokat.
A gyakorlatok meditáció, illetve az ellazulás mellett az étrendünk változását is jelentheti, tehát szinte teljes világnézetünk is megváltozhat.
Végül egy idézettel készüljünk egy kis esti ellazulásra: “Minél inkább életre kelted a tested, annál tudatosabbá válsz önvalódban.” – Yesudian

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük