Kezdőlap » Baba-mama » A jód fontos szerepe várandós nőknél

A jód fontos szerepe várandós nőknél

A terhesség alatt a jódellátás külön odafigyelést igényel. A jód hiánya hátrányosan befolyásolhatja a születendő gyermek intelligenciáját.
A jódhiány esetén, amennyiben várandós nőknél fordul elő, akár a gyermek iskolai teljesítménye – olvasás, nyelvtan, szövegértés – is korlátozódhat. Még hogyha a jódszegénység minimális mértékű, a magzat agyi fejlődését és a későbbi intelligenciaszintet akkor is hátrányosan befolyásolja. A terhesség alatti jódhiány a későbbi, kisgyermekkorban adott kiegészítő jódmennyiséggel nem hozható helyre – mutatták ki egy nemrég befejezett hosszútávú kutatás során.
A jódhiány a pajzsmirigyfukciók alulműködéséhez vezet. Ha ez a funkciózavar látható tüneteket nem is okoz, több anyagcserefolyamatot is megzavar és az embrió fejlődésére káros hatással van. Ezért a gyermeket váró, vagy a teherbe esést tervező nők számára is indokolt a hozzáadott jódbevitel, például – a táplálékkiegészítők használatán felül – a tengeri halfélék fogyasztása, és jódozott só használata az ételek ízesítéséhez:
Ezenkívül a pajzsmirigy működésének zavarai akár terméketlenséghez is vezethetnek – állítják az orvosok. Amennyiben egy egészséges pár gyermek iránti vágya nem teljesül, és a vizsgálatok során nem találják meg a kiváltó okot, elképzelhető, hogy a nő pajzsmirigyének funkciózavara áll a háttérben. Ha jódhiány okozza a teherbe esés sikertelenségét, a megfelelő jódmennyiség rendszeres bevitelével a probléma megoldható. Használjunk jódtartalmú táplálékkiegészítőket, vagy növeljük a jódtartalmú élelmiszerek, jódozott só használatát étrendünkben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük