Kezdőlap » Fogyókúra » A jo-jo effektus

A jo-jo effektus

Hosszú távon a különböző diéták, fogyókúrák gyakran nem járnak eredménnyel: előfordul, hogy több kárt okoznak, mint hasznot. Ennek oka a diétás étrend befejezése után, a normál táplálkozáshoz való visszatérésnél kialakuló jo-jo effektus.
A fogyókúrák egyes típusai, elsősorban a drasztikus kalóriacsökkentéssel járó diéták, negatív hatással vannak az anyagcsere működésére. Minél radikálisabb a diéta, és minél alacsonyabb a bevitt kalóriák száma, annál erősebb a hatás. A rövid távú villámdiéták során leadott súly általában csak víz, esetleg izomszövet. Természetesen, ha valaki hosszabb távon is betartja a túlzottan szigorú, korlátozó diéták előírásait, előbb-utóbb a zsírszövetből is veszít. Ez azonban a lehető legegészségtelenebb módszer, mivel lehetetlenné teszi a későbbi visszatérést a normál étrendhez. Mivel a szervezetünk takaréklángra kapcsol, a kiegyensúlyozott táplálkozásra való áttérés után minden kalóriát elraktároz. Tehát, miután abbahagyjuk a fogyókúrát, a legtöbb esetben visszahízunk.
Ahhoz, hogy a jo-jo effektus kialakulását meggátoljuk, el kell kerülnünk a radikális diétákat. Helyette válasszuk a hosszú távú életmódváltást. Az egészséges, kiegyensúlyozott, kalóriacsökkentett táplálkozás a megfelelő testmozgással párosítva tartós súlycsökkentéshez vezet. Az evésnek örömet, élvezetet kell jelentenie, hogy hosszabb távon tartani tudjuk a diétát: tehát ne vonjuk meg magunktól a finom fogásokat. Egészséges alapanyagokból is készíthetünk különféle finomságokat, de időnként egy-egy “csaló étkezés” is belefér.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vasszöggel diéta

Mindannyian tudjuk, hogy a vas az emberi szervezetnek egy nagyon fontos összetevője, anélkül nem is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük