Kezdőlap » Karrier » A jó fellépés titka

A jó fellépés titka

Az emberi kapcsolatteremtés első és egyben a legfontosabb része az első benyomás. Az első benyomás mindössze egyetlen pillanat, de ez a pár másodperc egy életre meghatározó lehet megítélésünk szempontjából. Viselkedésünk, ruházatuk, testbeszédünk akarva-akaratlanul elárulja rólunk, milyen emberek is vagyunk. A legtöbb ember nem ismeri tökéletesen önmagát, nem tudja, hogyan lehetne egyéniségét a legjobban és a leghitelesebben bemutatni. Gyakran nem vagyunk tisztában érzéseinkkel, de arckifejezéseinkkel és gesztusainkkal tudtunkon kívül is megmutatjuk azokat. A siker, az előrelépés függ attól, milyennek látnak bennünket, de ahhoz, hogy az adott kép pozitív benyomást keltsen, tenni is kell. Összhangba kell hoznunk énképünk azzal, mi milyennek szeretnénk láttatni magunkat, s hogy mások milyennek látnak bennünket.

Nem szabad azt hinnünk, hogy a jó fellépés csalás – hisz valójában az image személyiségünk hű kivetítése. Mindamellett, hogy igyekszünk kialakítani a saját személyiségünket hűen tükröző képet, ügyelnünk kell, hogy az megfeleljen a társadalmi elvárásoknak, mindig igazodjon a környezethez és az alkalomhoz. Természetesen nem túl célszerű egy üzleti tárgyalásra farmerben és sportcipőben megjelenni, el kell fogadnunk, hogy vannak bizonyos elvárások, amiknek meg kell felelnünk, ha be akarunk illeszkedni. A tudatos énkép kialakításához fontos, hogy nyitottak legyünk minden újra, nem szabad hagyni, hogy az első kudarcélmény letörjön. Változni és változtatni nem könnyű, de vállalni kell a kockázatot, hogy kitörhessünk, céljainkat elérjük.
Az ember külseje és öltözéke sok mindent elárul viselőjéről, gyakran ez alapján ítélnek az emberek. Másokban keltett benyomásunkat befolyásolni tudjuk érzékelhető és láthatatlan jelekkel: külsőnkkel és fellépésünkkel. Külsőnkön lényegesen egyszerűbb és gyorsabb változtatásokat elérni: új ruhatárat állíthatunk össze, megváltoztathatjuk frizuránkat. A leghatásosabb kommunikációs eszköz a mosoly, közvetlenebbé, barátságosabbá tesz, pozitív képet sugároz rólunk. Testbeszédünk legalább annyit elárul rólunk, mint a külsőnk, ráadásul nehezebb is tudatosan alakítani. Mivel legtöbbször nem tudatos, őszintébb, mint a szóbeli kommunikációnk, vagy a kulturális szignálok által közvetített kép. Ahhoz, hogy gesztusaink önbizalmat sugározzanak igazi önbizalom szükséges. Ha valaki elégedett önmagával, azt mások is észreveszik, és pozitívabban viszonyulnak hozzá, hisz árasztja magából a sikerérzetet.
A belső változások megkezdése előtt nélkülözhetetlen énünk és a világ felé küldött üzeneteink elemzése. El kell képzelnünk, milyenek szeretnénk lenni, milyennek szeretnénk látszani mások szemében. Fontos, hogy az elképzelt kép reális és pontosan körülhatárolt legyen, mert a kudarcélmény elveheti a kedvünket a további kísérletektől. Igyekeznünk kell minél objektívabbnak lenni, állandóan összehasonlításokat kell végeznünk elképzelt és valós énképünk között.
Példaképeink a legjobb tanítómesterek, tőlük tanulhatunk a legtöbbet. Saját viselkedésünket, normáinkat, elképzelt énünket példaképeink alapján állítjuk össze már kisgyermek korunk óta. Ahhoz, hogy új énképünk kialakítása és elsajátítása sikeres legyen, meg kell figyelnünk a környezetünkben élő embereket és a sikeresnek ítélt magatartásformákat részben vagy teljes egészében át kell vennünk. Elengedhetetlen a beilleszkedésnél a helyes és a helytelen viselkedés ismerete: szelektálnunk kell a látottakból, s csak azután illesszük be az elképzelt képünkbe. Nélkülözhetetlen, hogy mások véleményét is kikérjük a változások során: feltűnt-e a környezetünknek az átalakulás, milyen meglátásai vannak vele kapcsolatban. Ezek a véleménynyilvánítások gyakran spontánok, ami annak a jelzése, hogy valószínűleg jó úton haladunk célunk elérése érdekében.
A különböző kultúrák, kultúrkörök szokásai eltérőek az élet különböző területein. Mások az öltözködési- és magatartásminták, jelentősek az eltérések szókincs és íratlan szabályok területén. Ahhoz, hogy beilleszkedjünk egy közösségbe, el kell sajátítanunk ezeket az alapszabályokat. Külső szemlélő számára az öltözködési szabályok a legjobban megfigyelhető. Mindenképpen fontos, hogy külsőnk ne legyen kirívó, ügyeljünk az ápoltságra. Ha nem is ismerjük a közösségen belüli szabályokat, viselkedjünk jólnevelten, betartva az etikett és a protokoll szabályait, így biztosan nem hibázhatunk nagyot.
Mindezek nagyon fontos és jelentős ismeretek az image kialakítása során. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az emberi kapcsolatteremtés alapvető fontosságú eleme a tisztelet. Ha tisztelettel bánunk másokkal, jó képet alakíthatunk ki magunkról, és helyzettől függetlenül biztos, hogy helyesen fogunk cselekedni. Ha minden emberrel úgy foglalkozunk, ahogy saját magunkkal foglalkoznánk, biztos, hogy jól csináljuk, amit csinálunk. Ha mások azt látják, hogy tisztelettel és őszinteséggel közeledünk embertársaink felé, kétségtelenül siker övezi majd minden kezdeményezésünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan írjunk tökéletes motivációs levelet?

Ahhoz, hogy egy állásjelentkezés esetén jó eséllyel induljunk, szükséges a megfelelő motivációs levél csatolása az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.