Kezdőlap » Egészséges életmód » A jó alvás fél egészség

A jó alvás fél egészség

Vizsgáljuk meg ezt a nagyon is igaz mondást. Mi is történik szervezetünkkel alvás közben?

A nap során minket ért hatásokat, pozitív vagy negatív élményeket az éjszakai alvás során tudjuk feldolgozni. Ehhez szükséges testünk ellazult állapota, melynek feltételeit egy kicsit később részletezek. Előbb felcsigázom a kedves olvasót az alvás egészségre gyakorolt hatásáról.

Ha nyugodt, ellazult a testünk, az ideg-izom kapcsolat következtében nyugodt és ellazult lesz az agy működésünk, mely így készen áll arra, hogy az alvási fázisokon keresztülhaladva – Rem-NemRem fázisok váltakozásával feldolgozza a nap folyamán bennünket érő hatásokat és beépítse a memóriába az aznap tanultakat.
Röviden a Rem-NemRem fázisról. Ez a fázis kb. 90 perces periódusú és mély álomkútnak is nevezik. A Rem szakaszban béna test és aktív agy jellemző (ilyenkor amit álmodunk, arra emlékszünk is), míg a NemRem szakaszban aktív test és béna agy funkció a jellemző (ilyenkor is álmodunk, de ezekre az álmokra nem emlékszünk).
Egy éjszaka alatt a szervezetnek meg kell élni 5 mély álom kutat ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a napi eseményeket. Amennyiben huzamos ideig nem tudja a szervezetünk megélni az 5 mély álom kutat, úgy beindulnak az úgynevezett szunnyadó genetikai betegségeink, melyek egy jó és kielégítő alvás mellett soha nem jönnének elő.

A szunnyadó genetikai betegség jelenti a felmenőinktől örökölt betegségeinket. Azért nevezik szunnyadó betegségnek, mert ezek csak eshetőségek, melyeket kiegyensúlyozott életvitellel el lehet kerülni.

A fentiekből látható, hogy milyen fontos szerepe van a jó alvásnak, melyek feltételei a következők:
a., rendszeres mozgás: A sportolás az egyik legjobb stressz levezető módszer. A nap folyamán ért hatásokra, legyenek azok pozitív vagy negatív élmények – a szervezet feszültséggel reagál, ami az izmok befeszülését is jelenti. Az ideg-izom kapcsolat következtében ez az izom feszültség átterjed az idegrendszerre is. Sportolás alkalmával az izmaink mozgatása révén ezt a felgyülemlett feszültséget el- és levezetjük testünkből és idegrendszerünkből. A sportolás után nyugodtabb lesz alvásunk, mert kevesebb hatást kell feldolgoznunk.
b., egészséges táplálkozás: Minden ember más ezért minden embernek magának kell kialakítania a személyre szabott egészséges táplálkozását. Ami az alvás szempontjából fontos lehet, hogy este 6 óra után már ne terheljük meg szervezetünket nehéz ételek fogyasztásával, és rostban gazdag élelmiszerekkel gazdagítsuk étrendünket a salakanyagok mielőbbi kiürítése céljából.
c., kényelmes fekhely: Itt elsősorban a megfelelő keménységű matracról van szó, hogy megfelelően támassza a gerincet.
d., nyugodt, csendes helyiség: Fontos, hogy az alvás helyszíne megfelelően szellőztetett csendes legyen, külső zaj ne hallatszódjon be (kutyaugatás, autók zaja stb…),
e.,sugárzás mentes fekhely: A földsugárzások keresztül és átszövik a Földünket, elkerülni őket lehetetlen és nem is kell, csak arra kell ügyelni, hogy a fekhely ahol 6-8 órát pihenünk, ne sugárzásos területen legyen, mert ezen sugárzások a test energia rendszerébe behatolva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük