Kezdőlap » Fogyókúra » A jazz-zene növeli az étvágyat

A jazz-zene növeli az étvágyat

Sokan hallgatják kedvenc zeneszámaikat ebéd, vagy vacsora közben. Egy kutatás szerint az étkezés során hallott zene hatással lehet étvágyunkra, ezáltal arra is, hány kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

Az Amerikában végzett kutatás során 99 résztvevőn tesztelték a különböző zenei stílusok hatását különféle élelmiszerek fogyasztására (ugyanannak a dalnak különböző stílusú interpretációit játszották). Az eredmény: a kísérleti alanyoknak a csokoládé jazz-zene mellett kifejezetten jobban ízlett, mint amikor hip-hop szólt a háttérben. A paprikával kapcsolatban is hasonló eredményre vezetett a teszt. A kutatók szerint a jelenséget az “emocionális evés” okozza, amire érzelmesebb pillanatainkban hajlamosak lehetünk. A rock, és a klasszikus zene nem volt hatással sem az ízélményre, sem az elfogyasztott étel mennyiségére. A hirdetésekben, és az éttermekben gyakran találkozunk ezekkel a zenei stílusokkal – ez lehet az “immunitás” oka.

A bevásárlásnál is hatással lehet ránk a hangszórókból szóló zene – állítják a kutatók. A francia borok például lényegesen jobban fogynak, ha az italrészlegen francia nyelvű zene szól. A decemberi ünnepi időszakban gyakran játszott karácsonyi dalok pedig jelentősen növelik az ajándékvásárlási kedvet.

A fogyókúrázók is profitálhatnak a kutatás eredményeiből: a rap, és a hip-hop zene – derült ki a tanulmányból – csökkenthetik az étvágyat, és a bevitt kalóriamennyiséget. Azok a zeneszámok, amiket nem kedvelünk, szintén a segítségünkre lehetnek a fogyásban: étvágycsökkentő hatást váltanak ki, így kevesebbet eszünk, ha egy főétkezés alatt a háttérben szólnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan fogyjunk le gyorsan?

Hallhattuk már több helyről és sokunk már a saját bőrén is tapasztalta, a gyors fogyás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük