Kezdőlap » Fitnesz » A hosszú, vagy túl gyakori edzés káros lehet

A hosszú, vagy túl gyakori edzés káros lehet

Sokan úgy gondolják, az izomfejlődés szempontjából az a leghatékonyabb, ha mindennap több órát az edzőteremben töltenek. Azonban az izmok nem az edzés során, hanem a regeneráció ideje alatt épülnek. A megterhelő edzést mindenképpen pihenési szakasznak kell követnie. Szervezetünk ezekben a szünetekben alkalmazkodik a számtalan pszichikai, és fizikai változáshoz, például a proteinszintézis, és az izmok növekedése is ilyenkor megy végbe.

A hobbisportolók hajlamosak lehetnek a fizikai állapotukhoz képest túlzásba vinni az edzést. Aki fogyni szeretne, vagy izomtömeget növelne, akár több órán keresztül is képes edzeni a vágyott cél érdekében. A túl hosszú edzés egyik ismertetőjele a koncentrációs képesség, és a teljesítőképesség romlása. Ez legtöbbször akkor tűnik fel, amikor az edzés közben szükséges pihenési időszakokat csökkentjük, vagy egyszerűen kihagyjuk.

A túledzés akkor lép fel, ha az edzések, és a pihenés egyensúlya felborul. A tünetek a koncentrációs, és a teljesítőképesség tartós csökkenése mellett a fáradtság, izomfájdalmak, és az erős hangulati ingadozás lehet. Ha a fogyókúrázók a testzsírszázalék hirtelen növekedését tapasztalják (úgy, hogy a diétán nem változtattak), szintén a túledzés jele lehet. A túl hosszú, illetve túl gyakori edzések stresszt jelentenek a szervezet számára. A stressz hatására kortizol termelődik, ami gátolja az izomfejlődést, és serkenti a zsírlerakódást.

A túledzés elkerülése érdekében fontos, hogy elegendő időt szánjunk a regenerációra. Az edzésterv variálása az intenzitást, és az alkalmazott súlyokat illetően is hasznos lehet. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor növeljük az edzés intenzitását, amennyiben a szervezetünk készen áll rá. A túlságosan hosszú edzés akár sérülésekhez is vezethet: a súlyzós, erősítő edzés ne tartson tovább 60-70 percnél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük