Kezdőlap » Jog » A hitelintézeti törvény

A hitelintézeti törvény

A pénzintézeteknél, különösen a hitelintézetek gyakorlatában a javadalmazást a hitelintézeti törvény is szabályozza. Adhatóak ezek a juttatások pénzben, természetben vagy egyéb formában. Azért érdekesek a juttatási módok, mert eltérő adóztatás kapcsolódik ezekhez. Illetve meg kell nézni a hitelintézeti törvény, hogy a hitelintézetnél dolgozóknak milyen juttatások adhatóak.

A hitelintézeti törvény 117-es paragrafusa előírja, hogy szabályzatot kell készíteni és ezt a szabályzatot a felületi jogkörrel rendelkező vezető testületnek el kell fogadnia. Ez a javadalmazási politika mind a bérezésre a jutalmazásokra előírásokat tartalmaz és érdemes külön kiemelni a teljesítmény javadalmazást, ami a vezető személyeket érinti. Fő szabály alapján és azért említem, hogy főszabály, hiszen a mentesítés van főszabály alapján a teljesítmény javadalmazás egyetlen vezető állású személynél vagy munkavállaló estében sem haladhatja meg az alapjavadalmazás száz százalékát. Az alapjavadalmazás ez a rendszeresen kifizetett munkabért jelenti.

A kifizetett munkabérekhez a klasszikus közterheket kell megfizetni. 16%-ot személyi jövedelemadó, 10 % nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerő piaci járulék és ezen juttatások után megjelenik szakképzési hozzájárulás és a feltételek betartása vagy be nem tartása függvényében a 964. 500 forintfőév rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség is. A rehabilitációs kötelezettség alól csak úgy tud mentesülni a hitelintézet, ha az alkalmazotti létszám legalább 5% megváltozott munkaképességű dolgozókból áll. Mivel a jogszabály körbeírásos módon tartalmazza a megváltozott munkaképességűek körét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakástámogatás

A 122011es kormányrendelet a lakásigényt írja elő. Itt a feltétel, hogy a költség 30%-át és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük