Kezdőlap » Látnivalók » A Himalája hegylánca

A Himalája hegylánca

A Himalája hegylánca óriási sorompóként választ el egymástól két igen különböző növényvilágot: a déli lejtőjén található ázsiai monszun-területet és a száraz Belső-Ázsiát, amely északon a tibeti lejtőt foglalja el. A vegetációt meghatározó harmadik tényező, mint minden hegyvidéken, a tengerszint feletti magasság. E három világ elemi erejű találkozása sehol sem látható jobban, mint a hegylánc középpontjában fekvő és több mint 21 millió lakosú Nepálban, amelynek éppen emiatt hihetetlenül gazdag és változatos a növényvilága.
Az európai és kelet-ázsiai kutatók modern munkái nyomán a Himalája déli lejtőjén 5000 méteres szintkülönbségen belül 6 szintet különböztetünk meg.

A Gangesz síkságán tenyésző trópusi vegetáció beborítja a Siwalik-hegység egész előhegységét, és magának a Himalájának a lejtőin is 1800 méteres magasságig hatol. Ezen belül két szint különböztethető meg: egy alsó trópusi szint és egy átmeneti trópusi szint. Mindkettőt méltóságteljes fák jellemzik. E fölött következik egy mérsékelt égövi növényzet. A magas hegyvidéki növényzet ritkás vörösfenyő, erdeifenyő és nyírfa erdőövvel kezdődik, amely hasonlít a mi szubalpin szintünkre, és mint Európában, itt is rododendron mezőkben végződik.
A hegylánc északi oldalán félsivatagi éghajlat uralkodik, fás területek itt csak elvétve fordulnak elő, a magashegységi növényzet a tibeti fennsíkok hegyi sztyeppei növényzetéhez csatlakozik. Nyugat felé haladva egyre szárazabb klíma uralkodik, ezáltal a növényzet is szegényesebbé, gyérebbé válik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük