Kezdőlap » Fitnesz » A hideg nem kifogás

A hideg nem kifogás

Télen a legtöbben eltekintünk attól, hogy kimenjünk a szabadba mozogni. Lehet-e a futást vagy a gyaloglást ilyenkor a szabad ég alatt végezni? A válasz egyértelműen igen, a “túl hideg van” kifogás tehát nem érvényes. Fontos, hogy egész évben sportoljunk, ez alól a téli hónapok sem jelentenek kivételt.

Az egyszerűbb kinti sportok, mint a futás, gyaloglás vagy Nordic Walking, alacsonyabb kinti hőmérséklet esetén is változatlanul űzhetőek. Oda kell figyelnünk azonban a megfelelő ruházatra, a réteges és meleg öltözködésre. A sapka védi a füleket a hidegtől, a kesztyű és a sál szintén fontos a testünk melegen tartásához. A csúszásveszély a havas és jeges talaj miatt különösen magas, erre figyeljünk a megfelelő futócipő kiválasztásánál.

Télen ezenkívül különösen fontos a megfelelő bemelegítés. Ezért kezdjük az edzést 5-10 perc lassú, laza futással. A futás tempója télen valamivel lassabb legyen, mint máskor, ne erőltessük a tempót. A gyaloglás is ugyanolyan egészséges lehet, mint a futás. Az időtartamot se vigyük túlzásba: 45-60 perc egy nap bőven elég.

Amennyiben tartjuk magunkat ezekhez a szabályokhoz, a szabadtéri sport télen is egészséges. Ezenkívül a megfázások is ritkábbak, mivel az immunrendszerünket is erősítjük. Tehát télen is fontos a sporttevékenység, egyedül az idősebb embereknél ajánlott ilyenkor hanyagolni a szabadtéri futást, azonban a séta – biztonságos, csúszásmentes útvonalakon – nekik is ajánlott. Amennyiben megbetegszünk, akkor -értelemszerűen – szünetet kell tartanunk, és csak a teljes gyógyulás után újrakezdenünk a sportolást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük