Kezdőlap » Egészséges életmód » A HDL-koleszterin gyulladáscsökkentő hatása

A HDL-koleszterin gyulladáscsökkentő hatása

A vérben található koleszterin kétféle típusát különböztetjük meg: közismertebb nevén az LDL a “rossz koleszterin”, míg a HDL a “jó koleszterin”. Az LDL-koleszterin káros hatást fejthet ki, fontos szerepet játszik például az érelmeszesedés kialakulásában. A HDL-koleszterin ezzel szemben védi szervezetünket: a felesleges vérzsírt a test többi részébe transzportálja át.
A kutatók sejtszinten is nyomon követték, hogyan szünteti meg a HDL-koleszterin az érfalakban található gyulladásokat. Ez a védőhatás csak azóta ismert, mióta a modern tudomány lehetővé teszi a molekuláris folyamatok megfigyelését. Laboratóriumi vizsgálatok során próbálták megtalálni, mely gének aktívak vagy inaktívak magas HDL-koleszterinszint esetén. Megfigyelték, hogy a megfelelő HDL-koleszterinszint az immunrendszer falósejtjeiben található receptorok túlműködését gátolhatja.
Az immunrendszer falósejtjeiben található receptorok teszik lehetővé, hogy szervezetünk különbséget tudjon tenni a kórokozók, és az ártalmatlan tényezők között. A kórokozók jelenlétére reagál az immunrendszer: gyulladások jönnek létre, ami indokolt esetben kedvező hatású, elpusztítja a kórokozókat. Az immunrendszer a kórokozók megsemmisítése mellett a fertőzött szövet elpusztítására is képes. A falósejtekben található egyik gén a gyulladások kialakulásáért felelős. A gyulladások könnyen túlzott mértékűvé válhatnak, és legrosszabb esetben a szervek működését is veszélyeztethetik. Itt lép a folyamatba a “jó koleszterin”: amennyiben megfelelő a HDL-koleszterinszint a vérben, gátolja a gyulladásokért felelős gén működését. Ezáltal a gyulladási folyamatok addig nem alakulnak ki, amíg nincs rájuk feltétlen szükség az egészségünk megőrzése szempontjából.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük