Kezdőlap » Kert » A házkörüli létrás munkák veszélyei

A házkörüli létrás munkák veszélyei

Itt van az ősz, és ilyenkor a családi házas lakókörnyezetben, valamint a kiskertekben elkezdődnek az őszi munkálatok, amelyek több-kevesebb veszélyhelyzetet teremtenek.

A gyümölcsösben zajlik a munka, alma, körte betakarítással együtt jár, hogy a talajról el nem érhető ágakról csak létra használattal lehet a termést begyűjteni. Gyakran az elszáradt ágak lefűrészelése szintén a létrán állva történik.
De létrát használnak, amikor a lakóház, présház, kerti lak ereszcsatornáját kell kitisztítani a lehulló falevelektől, mert bizony az összegyülemlett falevél a csapadékvíz elvezetését gátolja.
Más házkörüli munkák is megkövetelhetik a létra használatát időnként, ezért nem mindegy, hogy tisztába vagyunk-e a létra helyes használatával.

Éves szinten nagyon sok esetben történik létrás baleset, néhány halálos kimenetellel, arról való leesés, vagy a létra eldőlése miatt. A létra használata során történő balesetek egy és két méter közötti magasságból történő leesésből ered. Nagyobb magasságban végzett munkáknál jobban odafigyelnek a használóik, az említett magasságnál úgy gondolják, le tudnak ugrani szükség esetén.

A létrás balesetek 60 százaléka a támasztólétrák, 40 százaléka a kétágú létrák alkalmazása során következik be. A legtöbb baleset abból fakad, hogy szabálytalanul használják az arra a célra alkalmatlan létrát, pl. a kétágúlétrát támasztó létraként alkalmazzák, a nem kellő hosszúságú létrát instabil szerkezetre állítják, stb.

Néhány jó tanács, amit célszerű betartani a létrák használata során.

Alkalmazásuk előtt ellenőrizzük le annak állapotát, különös figyelemmel a fellépő fokok épségére. A korhadt, repedt, mozgó fokok javítását, cseréjét el kell végezni.

A létrát úgy kell felállítani, hogy az használata során stabil legyen. A létrák lábait tartós, erős, megfelelő méretű szilárd alapra kell helyezni úgy, hogy a létrafokok vízszintes helyzetben maradjanak. Ez lehet egy palló darab, ami kiegyenlíti a talaj egyenetlenségét, valamint a láb süllyedését is megakadályozza.

A támasztó létrákat elcsúszás és kilengés ellen biztosítani kell. Ha többen vagyunk a helyszínen valakinek célszerű megfogással biztosítani a stabilitást.

A kétágú létrák lábainak szétcsúszását a használat teljes időtartama alatt a szétcsúszást megakadályozó elemmel kell megakadályozni.

A munkaszintek megközelítését lehetővé tévő létrát úgy kell megválasztani és elhelyezni, hogy az elegendő magasságban nyúljon ki a az elérendő munkaszint fölé.
Ezzel tegye lehetővé a biztonságos kapaszkodást.
Amennyiben a létrára teherrel kell felmenni, ez nem korlátozhatja a kapaszkodás lehetőségét!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ültessünk paradicsom palántát?

Lucullus, konzerv, savmentes, koktél és még sorolhatnánk a számtalan ízű és formájú paradicsomokat, ami a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük