Kezdőlap » Családi élet » A házasság eredete

A házasság eredete

A történelem folyamán, amikor az ember rájött a közösülés és a terhesség-szülés közötti összefüggésre, rendszerének megfelelően igyekezett szabályozni a nemi kapcsolatok társadalmi rendjét. Az írott és íratlan szabályok nemcsak a házassági kötelékre vonatkoznak, hanem érdekes módon a szabálytalanra, vagyis a házasságon kívülire is. Szükség volt erre a szabályozásra, mert a társadalom számára sem közömbös, hogy lesz e, aki a gyermeket felneveli, de még az sem mindegy, hogy ki.

Jó családi környezetben a nevelés sokkal eredményesebb. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy ha valamit törvényesen szabályozni kell, ezt az a tény is szükségessé teszi, hogy vannak, akik a társadalmi szabályokon, enyhén szólva, szívesen túlteszik magukat. A modern társadalomtudomány tanított meg bennünket arra, hogy a nemi kapcsolatok mai társadalmi rendje nem öröktől fogva léteznek. A történelem folyamán mindig változott és még ma is változik. Sőt azt is tudjuk, hogy a házasság intézményét nem lehet kiragadni az egyéb társadalmi előírások, szokások és törvények közül, mert azokkal szerves egységet alkot, és velük együtt fejlődik.

Ma két ember összekerül, hol hosszas latolgatás után, hol a fiatalság szeszélyes hirtelenségével összeházasodnak. De tulajdonképpen még azt sem mondhatjuk, hogy a jól megfontolt házasság biztosan jó lesz, de valószínűbben az lesz. Bár minden házasságban sok függ a véletlentől, lényegesebb mégis az, még ha kissé ridegen hangzik is, hogy mindketten tudatosan akarják, hogy házasságuk jó legyen és ezért áldozatokat is tudjanak hozni.

Talán éppen ezért gyakran sikerülnek az apró hirdetés útján létrejött házasságok. Két embernek kell egymáshoz szoknia, két nemnek, akik minden egyenjogúság ellenére természetükben, szokásaikban eléggé különböznek. Persze minden rosszban van valami jó is, mert éppen ez a természetek különbözőségből fakadó feszültség adhatja meg a házasság egyik érdekességét, talán azt is, hogy ha ügyesen élünk vele, házasságunk soha sem válik unalmassá. Az érdeklődés eltérések azonban nem a nő és férfi nemi jellegéből fakadó elsődleges adottságok, hanem neveltetésükből eredő különbségek. A legszerencsésebb természetesen az, ha a házastársak alkalmazkodni tudnak egymáshoz és idővel olyan életformát alakítanak ki, hogy lehetőleg mindent együtt csinálnak és közösen veszik ki részüket egymás örömeiben éppúgy, mint egymás bánatában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nemi élet a házasságban

Az első felvetődő kérdés, hogy milyen gyakran éljünk nemi életet. Statisztikákat olvashatunk erről, de ezek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük