Kezdőlap » Egészséges életmód » A hasi elhízás veszélyei

A hasi elhízás veszélyei

A derék körmérete megmutatja, mekkora a diabétesz, magas vérnyomás, érelmeszesedés veszélye. Milyen határértéktől számít kockázatosnak?

A hasi elhízás nem csupán esztétikai problémát jelent, az egészségre is káros lehet. Szakértők szerint sok bizonyítéka van annak, hogy a hasi zsírsejtek saját hormonok segítségével beleavatkoznak az anyagcserébe- ezzel olyan megbetegedések kialakulását elősegítve és befolyásolva, mint a diabétesz, magas vérnyomás és érelmeszesedés. A hasi zsír tehát egyfajta szervként viselkedhet.

A befolyása a szervezetünkre akkora, hogy az orvosok a hasi zsírra egyfajta hormonaktív szervként kezdenek tekinteni. Azok az emberek, akik hajlamosak a hasi hízásra, tudatos táplálkozással és sporttal tehetnek ellene – lehetőleg minél hamarabb, még mielőtt a kritikus helyzet kialakulna.
A szakértők a derék körméretének határértékeit nők esetében 80, férfiaknál 94 centiméternél határozzák meg. Efölött már az említett betegségek, tünetek gyakoribb kialakulásával kell számolnunk. Nőknél 88, férfiaknál 102 centiméter fölött már jelentősen megemelkedik a kockázat. Ez azt is jelenti, hogy az “alma típusú” elhízás – amikor a derék környékén alakulnak ki zsírpárnák – veszélyesebb, mint a “körte típusú”, amikor a súlyfelesleg elsősorban a csípőre, fenékre és combokra összpontosul.

Ez alapján kell felülvizsgálnunk tehát a derekunk körméretét. A mérést reggel, étkezés előtt végezzük, a mérőszalagot a köldök magasságába helyezve, vízszintesen körbevezetve a testünk körül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük