Kezdőlap » Nyaralás » A három sziget országa: Málta

A három sziget országa: Málta

Málta egy csöppnyi, de érdekes ország, ahol mindenféle célú és érdeklődésű turista megtalálja a számítását.

Ha Vallettában, Málta fővárosában járunk, feltétlen keressük fel a „Felső Barakka kertet”, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a máltaiak által legszebbnek tartott öbölére, a Grand Harbour-ra. . Az öböl szemben van a” Három várossal”, jobbra a kikötővel, balra a földközi tengerrel – valóban fenséges látvány. Ha hűsítő, pihentető sétára vágyunk, az „Alsó Barakka kert” kellemes zöld oázis lehet számunkra.
Valetta nem az egyetlen történelmi városa Máltának, sőt tulajdonképpen néhány üdülő övezetet leszámítva mindegyik történelmi.
A többszáz éves templomoknak se szeri se száma: az egyik leglátványosabb a Mostai Dóm.
A XIX.században neoklasszikus eklektikus stílusban épült templom több szempontból is érdekes. Egyrészt itt található Európa egyik legnagyobb fesztávú szabadon álló gömb-boltozata: 39,6 átmérőjét csak a római Pantheon és a Szent Péter katedrális szárnyalja túl.

Málta az ország nem csak Máltából áll, van még két sziget is, ami az országhoz tartozik: Gozo és a parányi Comino. Ez utóbbinak állandó lakossága alig van. A valaha kalózok és csempészek rejtekhelyéül szolgáló Comino manapság a bikinis turistahadak egyik kedvelt úti célja. Itt található Málta talán legszebb érintetlen tengeröble, ahol még a víz fenekét is fehér homok borítja, és ahol a tenger csodálatosan türkizkék. Nyaranta délelőtt 10 és délután 4 között napfürdőzők és strandolok, százai árasztják el az öblöt. A lagúna déli felét kötelekkel zárják el a hajók elöl, így itt kitűnően lehet úszni és búvárkodni.

Gozóra a nagy szigetről repülővel vagy komppal lehet átmenni. Itt található az ország legszebb természeti képződménye, az úgynevezett „kékablak”.
Ggantija a neve a Gozon található megalitikus templom-együttesnek. Kora legalább 5000 év, valamikor Krisztus elött 3600 és 3000 között épülhetett, és ezzel a legidősebb ismert ember alkotta építmények közé tartozik. A megalitikus szó nagyjából annyit jelent, hogy nagy kődarabok álló és természetes az épület jellegére utal. Innen nagyszerű kilátás nyílik Gozo déli részére, sőt ellátni az apró Cominora és Málta szigetére is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi Mallorca legszebb épülete?

Aki már járt Mallorca szigetén és látta Palma város katedrálisát, az soha nem felejti el …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük