Kezdőlap » Egészséges életmód » A hárfavirág-méz – megfázás elleni csodaszer

A hárfavirág-méz – megfázás elleni csodaszer

A hársfavirág-mézet a méhek a hársfavirág nektárából készítik. Nem keverendő össze a hársmézzel: a hársfavirág-méz kizárólag nektárból, a hársméz a fa mézharmatából, illetve nektárból készül. A hársfavirág-méz színe sárga, akár sárgászöld is lehet. Íze aromás, erős, gyakran pikáns, és enyhén a mentolra emlékeztet. A hársmézhez hasonlóan izzadást serkentő hatású.

A gyógyító hatású méz elsősorban a megfázás tüneteinek csillapítására használható. Nyugtató, feszültségcsökkentő hatású, így álmatlanság ellen is kiváló. A hársfavirág-méz a megfázás ellen nemcsak forró tea formájában hatásos: akár kenyérre is kenhetjük. A méz antibakteriális hatását számos tanulmányban bizonyították: egyes antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek ellen a gyógyszereknél is hatásosabb lehet. Egyes kutatások szerint a méz több baktériumot képes elpusztítani, mint az antibiotikumok.

A laktató, erős ízű fogások ízesítéséhez is használható ez a mézfajta. A hársfavirág-méz ideális a csirkehús, vagy filé bevonásához, illetve marinád készítéséhez húsok, és zöldségek számára. Saláták készítésénél is felhasználhatjuk. A gyümölcsök kiválóan karamellizálhatóak a hársfavirág-méz segítségével, és az egyéb mézfajtákhoz hasonlóan ez a méz is alkalmas a sütemények, édességek ízesítésére: a cukor egészséges alternatíváját jelentheti. A hársfavirág-méz viszonylag sokáig folyékony marad, ezért könnyű vele dolgozni a konyhában. Ahhoz, hogy a jótékony hatású összetevők ne károsodjanak, ajánlott, hogy ne melegítsük 40°C fölé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zenével az egészségért

Amikor idegrendszeri betegséget vélnek felfedezni egy betegnél, akkor átszkennelik az agyát egy speciális készülékkel, melyet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük