Kezdőlap » Betegségek » A hallászavarok

A hallászavarok

A leggyakoribb hallászavar a nagyothallás. A hallásélesség az életkor növekedésével normálisan is csökken, öregkori halláscsökkenés. Az örökletes, a méhen belüli életben, a születés alkalmával, vagy a csecsemő, a gyermek és felnőttkorban szerzett betegségek kapcsán bekövetkezett nagyothallás különböző fokú és fajtájú lehet: süketnémaság, süketség. Az egyoldali teljes süketség alig okoz zavart a mindennapi életben. Mindkét fül hallásának 40 százalékos kiesése csökkenti a munkaképességet és zavarja a társadalomban való beilleszkedést.

Sok betegség, például a zajártalom kezdetben csak a magas hangok hallásában okoz nagyothallást. Ilyenkor a csengő meghallása, gyermekbeszéd megértése nehezített, máskor valamennyi frekvencián csökkent a hallásképesség, ezeket a betegeket a közlekedés és az ipar zaja kevésbé zavarja és a zajban jobban megértik másik, önkéntelenül emelt hangú beszédét, mint csendben. Gyermek nagyfokú nagyothallása esetén nem tanul meg beszélni és süketté, szellemileg is visszamaradottá válik. Az idejekorán alkalmazott hallókészülékkel és tervszerű hallásfejlesztéssel ez nemegyszer megelőzhető.

A nagyothallások egy részében a hang ingervető rendszer beteg, máskor az idegingerület kialakítása, továbbítása átmenetileg, vagy véglegesen károsodott. A hallászavar ritkábban előforduló fajtái, amikor a halk hangok meghallása normális, de az erősebbek elviselhetetlenül kellemetlenek, fájdalmasak. A félrehallás, amikor a beteg egy hangra mindkét, vagy azonos fülében két különböző magasságú hangot hall (kettőshallás), vagy a tiszta hangokat is zavarosan torzítottan hallja (zörejhallás). A megkülönböztetési zavar, amikor az egyébként aránylag jobb hallás mellett a beszéd megértés aránytalanul rossz és a hang erősítésével nem javul, sőt rosszabb lehet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük