Kezdőlap » Egészséges életmód » A gyorséttermi koszt kövérít? A gének is felelősek

A gyorséttermi koszt kövérít? A gének is felelősek

Vannak, akik látszólag következmény nélkül fogyaszthatják minden héten a gyorséttermekben készült ételeket, az olajban sült krumplit, míg másoknál úgy tűnik, minden egyes adag a csípőn található zsírpárnákat növeli. A jelenség okát vizsgálták amerikai kutatók egy nemrég végzett tanulmányban, 37 500 résztvevő segítségével. A vizsgálat tárgya a túlsúlyra való genetikai hajlam, más néven prediszpozíció volt.
Azok az emberek, akiknél genetikai hajlamot mutattak ki a túlsúlyra, a kísérlet során jóval többet híztak a gyorséttermi étkezéstől, mint az alacsonyabb rizikófaktorral rendelkező társaik. A jelenség szempontjából mindegy volt, hogy a kísérleti alanyok hetente többször fogyasztották a gyorséttermi kosztot (heti 1-3 alkalommal), vagy heti egy alkalomnál is ritkábban. Minél magasabb volt a rizikófaktor – tehát az öröklött hajlam a túlsúly kialakulására -, annál nagyobb volt az elhízás esélye.
Rossz hír a gyorséttermek kedvelői számára, hogy a túlsúly elkerülésére az egyetlen módszer a kalóriadús gyorséttermi kosztról (olajban sült ételek, zsíros, cukros fogások) való teljes lemondás, amennyiben valaki genetikailag hízásra hajlamos. Azonban az említett ételek rendszeres, hetente többszöri fogyasztása azoknak sem ajánlott, akiknél látszólag nem okoz tüneteket, nem vezet pluszkilók kialakulásához: a magas zsír-, és sótartalmú ételek növelhetik a vérnyomást, ami hosszú távon káros következményekkel járhat. Ezenkívül az ételek magas cukortartalma egészséges embereknél is a vércukorszint ingadozásához vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük