Kezdőlap » Növények » A gyöngyhagyma fajtái

A gyöngyhagyma fajtái

Gyöngyhagyma másik nevén ezüstfehér hagyma a vöröshagyma nemesített változata, amely nem rég óta ismert. A gyöngyhagyma latin neve: Allium cepa L. convar. cepa conc. ‘margaritaceum’ Terpó.

Európában elterjedt a használata, de hazákban csak most kezd elterjedni a fogyasztása. A gyöngyhagyma az apró morzsás, jó szerkezetű gyommentes talajt kedveli. Ha szabadon szeretnék termelni akkor a magokat márciusban 4-5 cm mélyre ültessük.

Ha ősszel vetjük el a magokat, akkor tavasszal zöldhagymaként fogyasztható. Ha így vetjük akkor óvni kell a téli fagyoktól. A tenyésztési ideje közepes. A hagymája nagysága függ attól, hogy milyen fajú, ennek függvényében lehet kicsi, vagy nagy, alakja hosszúkás, lapos, vagy gömbölyded. A Fertőéi ezüstfehér fajta ezüstfehér héjú, alakja lapított gömb, a húsa fehér kissé zöldes árnyalattal. Az íze alig csípős, édeskés. Magról termeszthető.

A Barbetta gyöngyhagyma nagyobb méretű, gömbölyded alakú, édeskés ízű, magról és dugványról is termelhető. A ‘Szentesi fehér’ kerekded, rövid tenyészidejű, ezüstfehér héjú, édes ízű dughagymáról termezhető. A ‘Bianca di Giugno musona tonda’ kerek, közép nagy hagymájú, ezüstfehér héjú, magról is vethető fajta. A Makói fehér’ fajta, ízletes, hazai nemesítésű sokrétűen felhasználható, amíg a ‘Lisszaboni fehér’ megnyúlt alakú, zöldes fehér, tavaszi, őszi friss zöldhagymának is alkalmas fajta. Az ‘Owa Osena’ jól tárolható, megnyúlt, hengeres alakú, barna héjú, fehér húsú, csemegehagyma. A fehér hagymatest átmérője változó 1,5-2,5 cm. Enyhén csípős ízű. Zöld és érett fogyasztásra kiváló Nyers fogyasztásra, savanyításra alkalmas. . Étkezési és fűszerezési, konzerválási célra kiváló

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük