Kezdőlap » Növények » A gyömbér

A gyömbér

A gyömbér kínai és indiai konyha ételek egyik fő alapfűszere, amiről már a K.e. 3000 évvel keletkezett első kínai nagy fűvészkönyben is feljegyezést készítettek, s Ázsiában már ekkor termesztették. A gyömbérnek számos faja van, ami kitűnő fűszer és gyógynövény. A legelterjedtebb faja a közönséges gyömbér. Ízesítenek vele süteményeket, mézeskalácsot, kekszeket, és készítenek belőle sört is.

Ugyanakkor a gyógyászatban is sok helyen alkalmazható. Az évelő, gumós gyökerű trópusi növény minden évben átlagosan egy méter hosszú szárat hajt. A hosszú száron, vékony, lándzsa alakú hegyes levelek vannak. A gyömbér virága sárgás színű, bíborvörös nyelvű, az íriszhez hasonló. Melegigényes növény, szabadon csak meleg éghajlaton termeszthető azonban hazánkban üvegházakban, sőt akár szobanövényként is nevelhetjük. A gyömbér felhasználható része a gyökér. Ez adja a növény sajátságosan jellemző ízét.

A gyömbér íze egyszerre édeskés, kesernyés, ugyanakkor csípős, fűszeres és frissítő. A gyömbért nyersen, illetve főve is fel lehet használni. Ha frissen szeretnénk fogyasztani, akkor az 5-6 hónapos gyökereket használjuk, ha azonban szárításra az ültetés után 8-10 hónappal felszedett gyökerek alkalmasak. A későbben felszedett gyökerek rostosabbak és csípősebbek. Megfőzve az íze sokkal enyhébb, mint nyersen. A gyömbér aromáját illóolaja, ízét ingerol-tartalma okozza. A gyömbér tartalmaz még cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is. A gyömbért legtöbbször vágva, őrölve, de egyes helyeken kandírozva is árusítják. Sőt nyersen is felhasználják, ilyenkor meg kell hámozni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük