Kezdőlap » Növények » A gyilkos galóca

A gyilkos galóca

A gyilkos galóca neve mindenkinek ismerősen cseng, azonban nagyon gyakran összetéveszthető számos ehető gombafajtával, mivel Európában széles körben elterjedt fajtáról van szó. Ez a galócafajta szinte minden erdőben megtalálható, a lombos és a tűlevelű erdőkben egyaránt.

Ezért nagyon fontos, hogy a saját szedésű, illetve a vásárolt erdei gombákat is nézessük meg szakértővel. A gyilkos galóca tönkje 6-15 cm hosszú ás 0,8-1,7 cm vastag. A tönk színe valamivel világosabb, mint a kalapé, de csak nagyon ritkán mondható fehéresnek. A tönk bázisa gumós, és fehér bőrszerűen elálló, igen lágy bocskor látható rajta, ami sokszor a talajba mélyed.

Ez a gomba szedésekor esetleg az avarban, vagy a talajban maradhat, ami megnehezítheti a gomba azonosítását. A tönk a gallér alatt halványsárgás, a tövénél kifejezetten sárga is lehet, általában felismerhető rajta a zöldes-sárgászöld, kígyóbőr szerű mintázat. A tönk felső részén akár 3 cm széles fehéres színű gallér látható, amely hártyaszerűen lelóg, és a felső oldala enyhén bordázott. A gallér alja gyakran sötétebb, néha a kalaphoz hasonló a színe. A galóca 415 cm átmérőjű kalapja, leggyakrabban sárgászöld, olaj- vagy barnás zöld színű, mely néha esős időszakban lehet halványabb, szürkés is. A kalap felszínén eltérő árnyalatú, elnyúlt foltok láthatók. A kalap színeloszlása változó sokszor a közepén látszik a legsötétebb zöldes árnyalat. A kalap széle viszont csaknem mindig a leghalványabb, néha szinte fehéres. A galóca alakja eleinte tojásdad, félgömb alakú, széle fiatalon kissé begöngyölt, amely kifejlődve ellaposodik, akár teljesen sík is lehet.

A felszíne sima, széle nem bordázott. A kalapbőre szárazon fénylő, míg nedves időben tapad. Általában nincsenek rajta burokmaradványok. A kalap húsa fehér, amíg közvetlenül a kalapbőr alatt sárgászöld. A sűrűn álló lemezek a tönknél szabadon állók, esetleg nagyon gyengén tönkhöz nőttek, vastagságuk 69 mm, nem egyforma hosszúak. A lemezek színe fehér vagy krémszínű, oldalnézetben enyhe sárgás-zöldes árnyalattal, ezek sosem lehetnek vörösesek vagy barnásak, és megsérülve sem színeződnek el. A gyilkos galóca illata édeskés, a mézre emlékeztető, azonban idősebb korra ez kellemetlenné váltható. A fehér gömbölyű spórái igen aprók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régi idők fűszere

Szinte hihetetlenül hangzik, de volt olyan időszak, amikor még nem ismerte a magyar konyha a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük