Kezdőlap » Családi élet » A gyermekét váró apa

A gyermekét váró apa

A szülés az apa számára is különös lelki állapot. Kilenc hónapja vár erre a pillanatra. Megértéssel viselte felesége változékony hangulatát. Vele együtt vett részt az aggódásban és a gyermekvárás örömében. Közösen beszélték meg, hogy hol helyezik el a kisbabát. Együtt törték a fejüket, hogy mi legyen a gyermek neve. A férfi segített otthon, hogy minél több terhet levegyen a felesége válláról. Minden nap levitte a szemetet, cipelte a bevásárlószatyrokat és felmászott a létrára, hogy felakassza a függönyöket. Sétálni járt feleségével, noha talán szívesebben kártyázott volna a barátaival.

Az utolsó hónapokban még a reggelit is ő készítette el, és az ágyba vitte, hogy ettől is megkímélje a feleségét, és hogy megmutassa, mennyire szereti őt. Azután bementek a szülészetre és éppen most, amikor elérkezett a várt esemény, az apa mindenből kizárva érzi magát. Fel-alá járkál a várószobában, és nem tud mihez kezdeni. Azt mondják neki, nyugodtan menjen még el, jöjjön vissza pár óra múlva. Nyugtalanul elmegy, egy eszpresszóban esetleg megiszik egy feketét és visszamegy egy óra múlva. Tudja, hogy a felesége a legjobb kezekben van, mégis aggódik.

Minden eszébe jut, amit életében szülési komplikációkról hallott. Szeretne segíteni, de tehetetlen. Nincs szerepe, sem a jót nem tudja elősegíteni, sem a rosszat megakadályozni. Egy dolgot tud tenni, várni. Az asszony ezt az aggódást nem mindig érti meg. Végül is neki kell a világra hoznia a gyermeket, a szülés fájdalmait senki sem vállalhatja át tőle. Szerencsére már a szülészeti intézetekben beengedik és be is hívják az apákat. Persze csak akkor, ha ezt az anya és az apa is kívánja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük