Kezdőlap » Családi élet » A gyermek családi neve

A gyermek családi neve

A házasságban élő szülők gyermeke többnyire az apa családi nevét viseli. Ha a házasságkötéskor az anya úgy döntött, hogy továbbra is kizárólag a maga nevét viseli, akkor a gyermek a szülők megállapodása szerint akár az apának, akár az anyának a családi nevét kaphatja, de ugyanabból a házasságból született valamennyi gyermeknek csak azonos családi neve lehet.

A házasságon kívül született gyermek a természetes apa családi nevét kapja, ha

• a férfi őt saját gyermekének elismerte, vagy

• őt a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánította, illetve

• a gyermek születése után az anyával házasságot kötött.

Ha nincs olyan személy, akit a gyermek apjának lehet tekinteni, akkor a gyermek ideiglenesen az anyja családi nevét kapja. Az anyakönyvben tehát az apa adatai kitöltetlenül maradnak, de ezt a harmadik életév betöltése előtt pótolni kell. Vagy úgy, hogy az anya pert indít az apaság megállapítására, vagy pedig apaként képzelt személyt írnak az anyakönyvbe.

Ha az anya gyermeke harmadik életévének betöltéséig nem rendezi annak jogállását, akkor a gyámhatóság azt hivatalból köteles rendezni.
Képzelt apa neveként az anya legközelebbi ismert anyai ági férfi felmenőjének családi nevét kell bejegyezni. Ez általában az anya anyai nagyapjának a családi neve. A képzelt apa születési éveként általában az anya születési événél néhány évvel korábbi évszámot tüntetnek fel, lakóhelyeként azt a címet írják be, ahol az anyának a gyermek születése időpontjában állandó lakása volt. Ugyanekkor képzelt foglalkozást is beírnak.

Az anya a képzelt személy apaként való bejegyzésére irányuló eljárás során bejelenti, hogy gyermeke továbbra is az ő családi nevét viseli, vagy kérheti egy általa megjelölt más családi nevet, feltéve, hogy az más jogos érdekét nem sérti.
Az olyan gyermeknek, akinek apja is, anyja is ismeretlen, annak a nevét, valamint a képzelt apa és anya adatait a gyámhatóság állapítja meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan öltöztessük gyermekeinket?

A szülők saját ízlés szerint öltöztetik gyermekeiket. A férfiak inkább a sportosabb ruhákat kedvelik, míg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük