Kezdőlap » Egészséges életmód » A gyerekkori túlsúly egészségügyi kockázatai

A gyerekkori túlsúly egészségügyi kockázatai

A túlsúlyos gyerekeknek nincs könnyű dolguk: az iskolai nehézségek mellett a mozgás egyszerűbb formáival is meggyűlhet a bajuk, akár egy egyszerű lépcsőzés után is légszomj léphet fel náluk. Ehhez társulnak az egészséggel, a túlsúly jövőbeli következményeivel kapcsolatos kilátásaik: magas vérnyomás, cukorbetegség, anyagcserezavarok.
Azonban az eddigi feltételezésekkel ellentétben az említett betegségek nemcsak a felnőttkorban jelentkeznek. Egy újabb tanulmány megmutatta, hogy már az 5-6 éves gyerekek is szenvedhetnek a túlsúly okozta anyagcserezavaroktól.
A kutatás során 100 túlsúlyos és 51 normál testsúlyú általános iskolás gyereket vizsgáltak. A magasság és a testsúly vizsgálata mellett a vérnyomást és egyéb paramétereket is mértek: többek között a vércukorszintet, a koleszterin-, és trigliceridszintet. Az eredmény: a túlsúlyos gyerekek 73%-ánál legalább egy paraméter az átlagtól eltérő értékeket mutatott. A kutatók szerint ez figyelmeztető értékkel bír: azt mutatja, hogy a túlsúlyos gyerekeknél – az eddigi feltételezésekkel ellentétben – az anyagcsere zavarai rejtetten vannak jelen. A tanulmány rámutat, hogy “egészséges, kövér gyerek” gyakorlatilag nem, vagy csak nagyon ritkán fordul elő. Elsősorban a lányokat veszélyeztetik a rejtett betegségek, mivel náluk a problémák már korábban jelentkeznek. A fiúk számára az anyagcsere zavarainak kockázata csak komoly túlsúly esetén növekszik, az azonos életkorú lányoknál már egészen kis mértékű súlyfeleslegnél megjelenik.
Az iskolakezdéssel a gyerekek élete, környezete jelentősen megváltozik, ez nemcsak a túlsúlyos gyerekekre érvényes. A nap jelentős részét egy helyben ülve töltik, és az addiginál kevesebbet mozognak – ez egészségügyi veszélyeket is magában hordozhat. A normál testsúlyú gyerekek közül minden hatodiknál találtak rejtett anyagcserezavarokat, melyek későbbi megbetegedéshez vezethetnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük