Kezdőlap » Fogyókúra » A gyerekek súlyára tett megjegyzések károsabbak, mint gondolnánk

A gyerekek súlyára tett megjegyzések károsabbak, mint gondolnánk

A gyermek számára fontos mások véleménye: a súlyával kapcsolatos negatív megjegyzések rendkívül káros következményekkel járhatnak. Egy hosszú távú amerikai kutatás megerősítette, hogy azok a lányok, akiket (vélt, vagy valódi) túlsúlyuk miatt csúfoltak, gyakran később is súlyproblémákkal küszködtek.

A kutatók 2379 tíz éves lány testmagasságát, és testsúlyát mérték le, illetve megkérdezték őket a testsúlyukkal kapcsolatos, másoktól kapott megjegyzésekről. A következő vizsgálatokat kilenc év múlva végezték.
“Figyelj a súlyodra!”, “Túl kövér vagy!” – a lányok 58%-a szembesült hasonlóakkal. A megjegyzések hatására a későbbi elhízás rizikója 44%-kal növekedett. A családtagok befolyásoló ereje bizonyult a legerősebbnek: ha tőlük hallotta a kislány a súlyára vonatkozó mondatokat, 66%-kal nőtt a felnőttkori túlsúly valószínűsége. A hasonló kijelentések a normál testalkatú lányoknál is súlyproblémákhoz vezettek.

A kutatók valószínűsítik, hogy az érintett lányok a pszichikus stresszt evéssel próbálják kompenzálni. Félnek a diszkriminációtól, és hogy a családjuk, vagy a barátaik nem fogadják el őket. A frusztrációs evés helyett – azok számára, akik valóban súlyproblémákkal küszködnek – a családtagok pozitív hozzáállása, a rendszeres testmozgás, és a kiegyensúlyozott táplálkozás jelentheti a megoldást. A különböző diétás módszerek, a fogyókúra ebben az életkorban még semmiképpen sem ajánlott: kutatások szerint nemcsak a fejlődésben okozhat zavarokat, hanem a későbbi evészavarok kialakulásának esélyét is növeli.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan fogyjunk le gyorsan?

Hallhattuk már több helyről és sokunk már a saját bőrén is tapasztalta, a gyors fogyás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük