Kezdőlap » Családi élet » A gyerekek félelmei

A gyerekek félelmei

A különböző félelmek gyermekkorban és fiatalkorban sokféle formában előfordulhatnak. Főleg a kisebb gyerekeknél, akik még sok mindent nem értenek a környezetükből és a körülöttük zajló eseményekből, a képzeletük és a valóság gyakran összemosódik. Még ha a szülők megalapozatlannak és túlzottnak is látják ezeket a félelmeket, fontos, hogy komolyan vegyék a gyermeket, és átérezzék a helyzetét. Amikor a gyerekek súlyos félelemtől szenvednek, a vigasztaló törődés és a testi közelség a szokásosnál is fontosabb számukra, és csökkenti a fenyegetettségérzetet. Egy szoros ölelés, vagy ha megszorítjuk gyermekünk kezét, gyakran többet segít a szavaknál – vélik a gyermekpszichológusok.
Amennyiben a szülők nem veszik komolyan a gyermek félelmeit, szubjektív élményeit, azt hozzák tudomására, hogy az érzései nem számítanak, és el kell nyomnia a félelmet. Ha ezt a félelemkezelési módszert tanulja meg, a továbbiakban is ezt a kedvezőtlen stratégiát fogja alkalmazni. A szülőknek ezért mindenképpen kerülniük kell, hogy viccelődjenek a gyermek félelmének komolytalanságán, értelmetlenségén.
Előnyös ezzel szemben, ha tudtára adjuk a gyermeknek, nem kell szégyellnie magát a félelemérzet miatt. A magyarázat, hogy minden ember fél valamitől, és ezek a félelmek gyakran okkal alakulnak ki, hogy bizonyos helyzetekben megfelelően tudjuk reagálni, segítséget nyújthat a gyermek számára. Megnyugtatóan hat számára a bizonyíték, hogy ezek az emberek a félelmük ellenére egyéb helyzetekben kifejezetten bátran viselkednek – állítják a szakértők. Ebből kiindulva részletezhetjük a gyermekünk pozitív és erős tulajdonságait, olyan pillanatokat felidézni, amikor ezek megnyilvánultak. Az érzelmi támogatás és a pozitív tapasztalatok az önbizalom fontos építőkövei, melyekre éppen a gyerekkorban van a legnagyobb szükség.
Fontos, hogy alkalma legyen a gyermeknek beszélni a félelmeiről. Hallgassuk meg türelmesen, tegyünk fel kérdéseket. Kiemelkedő jelentőséggel bír a gyermek fejlődése szempontjából, hogy tudja, bízhat bennünk, nem kell titkolnia, szégyellnie a félelmeit, nem kell azt hinnie, valami nincs vele rendben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük