Kezdőlap » Fitnesz » A guggolás: a gyakorlatok királynője

A guggolás: a gyakorlatok királynője

A guggolás a súlyzós edzés legintenzívebb, és egyben legeredményesebb gyakorlatai közé tartozik. A gyakorlat elsősorban a láb, és a fenék izmait veszi igénybe. A törzs izmait is erősíti: a tartóizmok felelősek azért, hogy egyensúlyban maradjunk guggolás közben. A térdhajlítás azáltal, hogy megerősíti a lábizmokat, a térdízület stabilizálásában is segít. A guggolás során igénybe vett izmok: a combfeszítő (a comb elülső részén található), illetve a comhajlító (a comb hátsó részén lévő) izom, az oldalsó combizom, a nagy fenékizom (gluteus maximus), a belső combizom, és a vádli. Másodlagos terhelést kapnak a tartóizmok, és a hasizmok.

A gyakorlat helyes végrehajtása nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Hiba, ha a lábfejek túlságosan közel vannak egymáshoz. A térdek ne kerüljenek a lábujjak vonala elé: ebben az esetben a mozdulat károsítaná a térd ízületeit. Fontos, hogy egyenesen tartsuk a hátunkat, és hogy a súlypont a sarkunkon legyen – tehát a sarkak nem emelkedhetnek fel a talajról. A térdek a lábfejjel azonos irányba forduljanak a guggolás közben is.

Ha kétkezes súlyzóval végezzük a gyakorlatot, figyeljünk arra, hogy a rúd ne nyomja a gerincet. A legjobb, ha a csuklyás izomra helyezzük. A rudat lehetőleg szélesen fogjuk, a könyék lefelé, illetve hátrafelé mutasson. A lábfejek legalább vállszélességnyi távolságra legyenek egymástól, enyhén kifelé fordítva. A leereszkedés során lélegezzünk be, és a felemelkedésnél fújjuk ki a levegőt. A vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, milyen mélyre érdemes lemenni a guggolás során. Ami biztos: minél jobban hajlik a térd, annál intenzívebb, és hatásosabb a gyakorlat. Ha nehezen tudjuk a sarkunkat a földön tartani a gyakorlat közben, elképzelhető, hogy az Achilles-ín rövidülése okozza a problémát. Tegyünk két kisebb súlytárcsát a sarkaink alá, így könnyebb lesz a szabályos végrehajtás. Fontos, hogy figyeljük a mozdulatot tükörben, vagy kérjük meg edzőpartnerünket: ellenőrizze, hogy helyesen végezzük a gyakorlatot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük