Kezdőlap » Növények » A gránátalma

A gránátalma

Napjainkban egyre többet hallani a gránát almáról, és annak gyógyhatásairól. A legerősebb antioxidáns növényként tartják számon, ezért egyre népszerűbb lett a fogyasztása. Őshazája Nyugat-Dél és Közép-Ázsia országai, azonban ma már a Földközi-tenger területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt, sőt Közép-Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. A gránátalma fa akár száz évig is elérhet, inkább nagyobb cserje, vagy kisebb termetű fa féle. Magassága az 5 méter,míg szélessége a 3 métert éri el. A fa kérge a vörösesbarnától egészen a szürkéig terjedhet. A gránátalmafa inkább a nyár elején borul virágba, virágai a világossárgától a narancsos vörös színig pompázik.

A gyümölcsei, melyek inkább bogyóhoz hasonlítanak kezdetben, zöld, későbbiekben narancssárga színűek. A sok magvú, rekeszes gyümölcs átmérője kb. 10 cm. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, melyeken különálló gyümölcshús található. A gránátalma fajtáit a gyümölcse színe alapján különböztetik meg. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld, de lehet fehér, és feketés ibolya is. A magok húsa általában vörös színű.

A gyümölcsöt szeptember és december között lehet betakarítani. A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, emellett káliumban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag. A gránátalmát évszázadok óta szőnyegek színezésénél használták, mára azonban fontos egészségmegőrző szerepe van, emellett vad és szárnyas ételeknél használták, de gyümölcs fagylaltok, likőrök, lekvárok, de bor, sőt ecet is készíthető belőle.Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli és lassítja a ráksejtek növekedését is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szarvasgomba

A szarvasgomba vagy régiesen trifla igazi gasztronómiai különlegesség, aminek az íze semmihez sem hasonlítható. Olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük