Kezdőlap » Látnivalók » A Góbi-sivatag mostoha körülményei

A Góbi-sivatag mostoha körülményei

A Góbi-sivatag az ötödik legnagyobb sivatag a világon, viszont az egyik legkiterjedtebb az ázsiai kontinensen. Két országot ölel körül, Észak-Kínát és Dél-Mongóliát. Sajnos kevés a csapadék a sivatagban, mivel délen a Himalája blokkolja a legtöbb esőt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a régió egyáltalán nem kap esőt. Csupán tény, hogy évente mindössze 7 centi csapadék hullik a területen.

A Góbi-sivatag egy hideg sivatag, köszönheti ezt északi elhelyezkedésének és magasságának (ami nagyjából 1520 méter tengerszínt feletti magasság a környék legmagasabb pontja). Ennek eredményeként néha még a hó és fagy is látható a sivatagi dűnék legtetején. Érdekes a hőmérséklete is, mert télen lehet akár mínusz 40 fok is, és nyáron pedig akár 50 fok fölé is mehet.

A sivatagi padló többnyire csupasz szikla, köszönhetően a nagy szélnek, ami egész nap ostorozza az egész területet.
Bár úgy tűnhet, hogy kopár a sivatag, azért van némi növényzete is. A rendkívül alacsony éves csapadékmennyiség azért ad elég nedvességet, hogy néhány növény túlélje az egyébként zord környezetet.

A saxaul fa talán a legfontosabb növény a Góbi-sivatagban. Ez a figyelemre méltó fa az egyetlen elérhető vízforrás közepén, a szikla közepén van. Vízkészletet a fa kérge összegyűjti, amely lehetővé teszi az embereknek a betakarítást. Azonban a saxaul nem az egyetlen növény, amely ebben a sivatagban él, hanem mások is élnek még. Például itt vannak a vad hagymák, amik szintén táplálékul szolgálnak az utazó embereknek.

A sivatag belsejében is élnek még növények, kis bokrok és fű is. Convolvulus és tamarix két olyan cserje, amelyek mindegyike képes túlélni a szélsőséges hőmérsékleteket és időjárási viszontagságokat.
Van egy növény, amely egyedülálló a Góbi-sivatagban, ez pedig a ballagófű. Elviseli a sós környezetet, ezért megél a Sós-sivatagban. Sajnos itt akkora a sótartalom, hogy megakadályozza a legtöbb növénynek a túlélést, ezért csak olyanok élhetnek meg, amelyek szintén elviselik ezt a rendkívül magas sótartalmat.

Növények, állatok és még az ember is megtalálja a módját, hogy túlélje a szélsőséges tájon az életet. A Góbi-sivatagban vitathatatlanul az egyik legkeményebb körülmények uralkodnak, de az élet mindig megtalálja a módját, hogy létezzen mostoha körülmények között is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük