Kezdőlap » Betegségek » A gluténérzékenység (cölikália)

A gluténérzékenység (cölikália)

A gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység vagy cölikália egy autoimmun betegség. A vékonybél a glutént nem képes feldolgozni, a szervezetünk idegen anyagként érzékeli, és különböző tünetekkel reagál rá. A glutén a gabonafélékben előforduló fehérjefajta, ami a búzában, rozsban, zabban és tönkölyben is megtalálható. Az egyetlen kezelési – pontosabban tünetmentesítési – módszer a gluténérzékenység esetén az élethosszig tartó lemondás azokról az élelmiszerekről, melyek a felsorolt gabonafajtákat tartalmazzák.
A cölikáliás betegeknél a glutént tartalmazó termékek fogyasztása különféle erősségű tüneteket okoz: hasmenés, kellemetlen teltségérzet, hányinger, súlyveszteség, vérszegénység, vitamin-, és fehérjehiány. A gluténérzékenységgel együtt járó vékonybél-működési zavar már gyermekkorban hiányos táplálékfelvételhez, és ezáltal növekedési és fejlődési zavarokhoz vezethet.
Amíg a gluténérzékenységben szenvedők étrendje mentes az allergén anyagtól, panaszmentesek maradnak. Számos gluténtartalmú gabonáról, és a belőlük készült termékekről le kell mondaniuk ennek érdekében, például a liszt, vagy a különböző péksütemények, sütemények is ezek közé tartoznak. A megfelelő diéta megvalósítása gyakran nehézségekbe ütközhet. Sok olyan termék, ami első pillantásra gluténmentesnek tűnhet, nyomokban mégis tartalmazza az allergén gabonafehérjét. Például a különböző szószokban, pudingokban is előfordulhat a glutén. Ez azért jelent problémát, mert a gluténérzékenyeknél már minimális mennyiségű glutén is a vékonybél károsodásához, ezáltal a felsorolt panaszok megjelenéséhez vezethet. Ha gluténmentesen táplálkozunk, a vékonybél nyálkahártyája körülbelül néhány nap, de legfeljebb egy hét alatt regenerálódik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Köhögés amit nem kell elviselnünk

A köhögés lényege görcsszerű , lökésszerű kilélegzésben áll, amelyet mély belélegzés előzött meg. Ennek okai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük