Kezdőlap » Egészséges életmód » A glikémiás index

A glikémiás index

Az inzulin fő feladata a vérben található cukor transzportálása a sejtjeinkbe. A szervezet a táplálékbevitelre különböző mennyiségű inzulin kiválasztásával reagál.
A 80-as évesben bevezetett GI (glikémiás index) fogalma az élelmiszerek vércukorszint-növelő hatására vonatkozik. A GI-skála alapját a szőlőcukor (glükóz) felszívódása jelenti: a glükózt veszi fel a lehető leggyorsabban a szervezetünk, így a glikémiás indexe 100. Fontos azonban, hogy az egyes élelmiszerek felszívódása egyénileg különböző sebességű. A GI számai tehát inkább tájékoztató jelleggel bírnak.

Magas glikémiás indexűnek, tehát gyors felszívódásúnak számítanak a 70 fölötti GI-vel rendelkező élelmiszerek, például a fehér toast kenyér (85). 55-70 közötti GI közepes felszívódást jelent (pl. búzadara, 60), az 55 alatti GI-vel rendelkező ételek lassú felszívódásuknak köszönhetően hosszú távon ellátják energiával a szervezetünket – ilyen például a tönkölybúza (45-ös GI).

Azonban a magas GI-jű élelmiszerek sem váltanak ki feltétlenül magas inzulinválaszt: ha kis mennyiségben fogyasztjuk őket, illetve, ha egy élelmiszer szénhidráttartalma gyors felszívódású, de a szénhidrát aránya rendkívül alacsony (pl. a tökfélék esetében), a szervezetünk kisebb mennyiségű inzulint termel. Nem szükséges tehát lemondanunk egy ételről sem azért, mert magas a glikémiás indexe: ehelyett fogyasszunk belőle kevesebbet, így az alacsonyabb szénhidrátbevitel miatt a vércukorszint is csak kisebb mértékben fog megemelkedni. A felszívódás lassításában az is segíthet, ha a a magas glikémiás indexű élelmiszereket lassú felszívódásúakkal együtt fogyasztjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koffein – barát vagy ellenség?

Mi a koffein? A koffein izgatószer, ami növeli az éberséget, koncentrációt és az állóképességet. Leggyakrabban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük