Kezdőlap » Növények » A galócafélék

A galócafélék

A gombák két nagy csoportra oszthatók, vannak az ehető és a nem ehető, vagyis mérgező gombák. Ezek közül a halálos mérgezéseket főként a különböző galócák okoznak, amelyek a kalaposgombák rendjén belül a külön családot alkotnak.

A galócafélék nemzettségének összefoglaló latin neve Amanitaceae. A galócafélék mintegy 600 faja erdőben élő, és a fákkal mikrohizát képező gomba. Az amanita nemzetséghez tartozik a úgy nevezett selyemgomba fajok is, amelyek régen külön csoportot alkottak. Ezeknél a gombáknál a fiatal példányokat minden faj esetében teljes burok borítja. Ez a burok a gomba növekedésénél felreped és a maradványai a kifejlett gomba tönkjének tövén, sőt gyakran kalapján is látszanak. A tönkön maradt burok részekből lesz a bocskor, illetve a gallér.

A galócákra jellemző, hogy a lemezeik mindig fehér színűek. A galócák családjában akadnak ehető gombák és súlyosan mérgező fajták is. Európában a legtöbb gombamérgezést a galócafélék okozzák. A galócafajták ehető fajai csak fokozott elővigyázatossággal és alapos gombaismeretek birtokában gyűjthetők. A galócák számos fafajjal alkotnak mikorrhiza s életközösséget.

A leggyakoribb fafajták azonban a következők :

lucfenyő, vörösfenyő és a bükk. A nemzettség több faja súlyosan mérgező amatoxinokat és fallotoxinokat tartalmaz, amelyek gyakran okoznak halálos mérgezéseket. Hazánkban a a halálos mérgezést okozó mérgező galócák közül a következő fajták fordulnak elő : a gyilkos galóca, a fehér galóca és a hegyes kalapú galóca.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük