Kezdőlap » Fitnesz » A futás fogszuvasodást okozhat?

A futás fogszuvasodást okozhat?

A futás közkedvelt sportág, melyet különösebb felkészülés, és sportfelszerelés nélkül, szinte bárhol űzhetünk. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy ne a fogaink lássák kárát a rendszeres, hosszan tartó edzéseknek.

Egy skandináv tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen futnak, nagyobb a fogszuvasodás, és a fogak eróziójának veszélye. Elsősorban a sportolókat veszélyezteti a jelenség. Az energiaszükséglet növekedése miatt több szénhidrátra, és cukorra van szükség: például sportitalok, vagy proteinszeletek formájában – magyarázzák meg a káros hatást a fogorvosok. A megnövelt cukorfogyasztás növeli a fogak károsodásának rizikóját, mivel a cukor táplálékot jelent az agresszív baktériumok számára. Normál esetben a nyálban megtalálhatóak azok az anyagok, melyek elpusztítják ezeket a baktériumokat. Azonban a sporttevékenység során a száj jobban kiszárad: a dehidratálódás következtében ideális élettér jön létre a baktériumok számára, így nagyobb a fogszuvasodás esélye.

Mivel akadályozhatjuk meg a káros következményeket?
A bőséges vízfogyasztás – edzés előtt, közben, és után – sokat segíthet. A hosszútávfutóknak a sóbevitelüket is emelniük kell, hogy a szervezetük több vizet tudjon tárolni.
A cukormentes rágógumival serkenthetjük a nyál termelődését edzés alatt is, így nem biztosítunk táptalajt a baktériumok számára.
Fontos ezenkívül a rendszeres, alapos fogápolás. Fogfájás, vagy érzékenység esetén azonnal forduljunk fogorvoshoz: érdemesebb minél korábbi stádiumban kezeltetni a betegséget.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük