Kezdőlap » Egészséges életmód » A fruktóz növeli az étvágyat

A fruktóz növeli az étvágyat

A növekvő fruktózfogyasztás negatív hatásait régóta vizsgálják. Egyre több kutatás szolgáltat bizonyítékokat arra, hogy a fruktózzal édesített italok, és élelmiszerek hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia, a túlsúly, és az anyagcsere zavarainak kialakulásához. A fruktóz ezenkívül befolyásolja evési szokásainkat, és növeli az étvágyat – állítják a szakértők.

Az agyunk jelentős mértékben befolyásolja a táplálékfelvétellel kapcsolatos folyamatokat: például az éhség-, és a jóllakottságérzet kialakulását. A glükóz (szőlőcukor), és a fruktóz (gyümölcscukor) egyaránt beavatkoznak ezekbe a folyamatokba. Azonban, míg a glükóz jóllakottságérzetet kelt az agyban, a fruktóz tovább növeli az étvágyat. A glükóz jelzi, hogy eleget ettünk: egy olyan jelzést ad le az agyban, mely a táplálékfelvétel abbahagyására szolgál. A fruktóz épp ellentétes hatással bír: a leadott jelzéseknek köszönhetően agyunk a további evésre ösztönöz: éhesnek érezzük magunkat.

Valószínűleg az étvágygerjesztő hatás az egyik oka, amiért a fruktózzal édesített italok, és élelmiszerek elősegíthetik a kettes típusú cukorbetegség, a túlsúly, illetve az inzulinrezisztencia kialakulását. A legtöbb, iparilag előállított élelmiszer, vagy a különféle üdítőitalok a fruktózt HFCS (High Fructose Corn Syrup, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup) formájában tartalmazzák: azaz kukoricakeményítőből kinyert szirupként. Figyeljünk tehát az összetevők listájára: érdemes az alacsonyabb fruktóztartalmú termékeket előnyben részesíteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges italok: borsmenta-, gyömbér-, és jeges tea házilag

A tea az egyik legnépszerűbb ital világszerte. Nemcsak sokoldalú ízvilága teszi különlegessé, hanem a pozitív …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük