Kezdőlap » Növények » A főzelék lencse

A főzelék lencse

Egyik legrégebbi kultúrnövényünk a főzeléklencse, amelyet Közép-Európában már a kőkorszak idején is termesztettek. A lencse latin neve Lens culinaris. Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. A lencse a pillangós virágúak családjában tartózik, napjainkban Európa déli, délkeleti részein főleg a Földközi-tenger országaiban termesztik , míg hazánkban a vetésterülete kicsi, de a veteményes kertekben találkozhatunk vele.

Morfológiailag nagyon hasonlít a bükkönyfélékhez, amelyekkel könnyen korcsosodik. A lazább szerkezetű, sekély rétegű, de jó táperejű talajt kedveli. A késő tavaszi fagyokkal szemben kevésbé érzékeny, ezért a vetés ideje március eleje. A gyökérzete 40-60 cm mélyen hatol a talajba, A gyökérgumó oldalgyökérzetén nitrogéngyűjtő baktériumok fejlődnek. Az egyéves, lágyszárú lencse szárrendszere vékony, alacsony növésű, maximum 30-50 cm magasra nő, 2-3 élű. Párosan összetett zöld levelei vannak, melyből a felső levek rendszerint kacsban végződnek. Az egész növény pelyhesen szőrözött, ez alól csak a hüvely kivétel.

A kevés fürtű virági május végétől július elejéig virágzik. A lencse önporzó. A virág párta színe lila, vagy fehérlő. A kopasz trapéz alakú hüvely először zöld, majd megbarnuló. A hüvelyben található lapított, kerek magvai zöldessárga, vagy barnás színűek. Teljes éréskor a mag könnyen pereg, a betakarítása júliusban történik. A hüvelyben található mag nagysága alapján három változata van: nagy magvú, közepes magvú és kis magvú lencse. Magyarországon főként főzelékként, vagy levesként fogyasztják, azonban sok országban megőrlik és lisztet készítenek belőle. A barna lencsét főzés előtt be szokták áztatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szarvasgomba a földalatti gomba

A földalatti gomba fajtákat nehezebb gyűjteni azoknál a gombafajtáknál, amiket szabad szemmel is könnyen észrevehetünk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük