Kezdőlap » Növények » A fokhagyma

A fokhagyma

Az egyik legrégebb óta ismert gyógy- és fűszernövény az amarilliszfélék családjában tartozó fokhagyma. A fokhagyma latin neve Allium sativum. Őshazája Elő-, illetve Dél-Ázsia. Már az ókorban ismerték, és Egyiptomban szent növényként tisztelték.

Magyarországon a 15 századtól kezdték el termeszteni. Az évelő fokhagyma jellegzetesen intenzív szagát a benne található kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák. A fokhagymát gerezdjeiről szaporítják, tavasszal és ősszel lehet ültetni. Igénytelen növény, minden talajban megterem, azonban a humuszos, agyagos talajt kedveli leginkább. A gyökérzete bojtos, a hagymáját pergamenszerű fehér-lilás buroklevelek borítják, melyben maga a termés gerezdekből áll. . A föld felett lévő tőkocsánya alacsony, maximum 30-50 cm-re nő meg. A barázdált, lapos leveleinek a hüvelyei a tőkocsányt félig ölelik. A fehér virágokból álló gömbvirágzatát nyílás előtt hosszú csőrű fellevél védi.

A fokhagyma júliusban virágzik. A termése tok, melyben rekeszenként 2-2 feketés apró mag helyezkedik el. A fokhagyma egyszikű növény. lehet egy, illetve két éves és évelő típusú, őszi, vagy tavaszi fajta. A betakarítása után szellős helyen szárítják, és száraz helyen felfüggesztve tárolják. Fogyasztható nyersen, sütve, de használják levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, kolbászáruk készítéséhez. Megtalálható a húspácokban és a húsfűszer-keverékben. Erősen antibakteriális és gombaellenes hatása miatt a gyógyászatban is alkalmazzák. Emellett immunerősítő is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük