Kezdőlap » Baba-mama » A fogzás, és tünetei

A fogzás, és tünetei

A kisgyermek tejfogainak előbújása sok esetben nagyon nehéz időszak mind a gyermek, mind a család számára. Van olyan gyermek, akinek ez az időszak kisebb nehézségekkel átvészelhető, de vannak, akinek a fogzás, egy fájdalommal, sok esetben hőemelkedéssel, hasmenéssel, nyálzással járó folyamat, ami álmatlanságot, nyugtalanságot eredményezhet.

A fogzás tünetei a következők lehetnek:
– a nyálzás az egyik legjellemzőbb, de talán a legkevésbé problémás tünet, azonban jellemzője, hogy hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat.

– rágás-rágcsálás is jelentheti a fogak előbukkanását, hiszen a fogak áttörése fájdalommal jár, amelyet a tárgyak, a játékai, vagy akár az ökle rágásával próbál a csecsemő csillapítani. Ilyenkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy milyen tárgyak kerülnek a gyermek keze ügyébe, hiszen könnyen az ínye sérülését eredményezheti egy keményebb „élesebb”tárgy. A rágcsálás azonban nem minden esetben tipikus tünet, hiszen a gyermekek az őket körülvevő tárgyi világ megismerése érdekében is mindent a szájukba vesznek, megkóstolnak.

– sírás, kevés alvás is a fogzás tünete, hiszen a fájdalom miatt gyakran felébrednek, és ezután nehezen alszanak el. Ilyenkor a gyermek sírással jelzi számunkra azt, hogy fájdalmat érez, ami nem korlátozódik kizárólag az éjszakai időszakra, hanem gyakran sír, nyöszörög az egész nap folyamán.

– hőemelkedés, láz is kísérheti a fogzás folyamatát, azonban ez a láz nem magas, 38 C fok körül mozog. A láz a fog előbújásakor jelentkezik. Mivel a láz nem tipikus tünet, és valamilyen betegség tünete is lehet, mindig kérjük ki az orvos véleményét, láz okáról.

– Hasmenés is együtt járhat a fogzással. Ügyeljünk a gyakori pelenkacserére, a pelenka okozta irritáció elkerülése miatt.

A fenti tünetek enyhítése, a fogzás nehézségeinek csökkentése minden szülő célja. A gyógyszertárakban kaphatóak különböző gyógyhatású készítmények, melyek hűtik az ínyt, csillapítják a fájdalmat. Azonban arra figyeljünk, hogy gyógyszert ne adjunk a gyermeknek, hiszen nem kivitelezhető, hogy akár hónapokig gyógyszerezzük a gyermeket fájdalomcsillapítás miatt. A régi praktikák most is beválnak, hűtsük az ínyét, és adjunk a gyermeknek olyan rágókát, amit rághat, ezzel csökkentve a fájdalmat. Igyekezzünk sok időt vele tölteni, lefoglalni, vagy ha szükséges vigasztalni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük