Kezdőlap » Fogyókúra » A fogyókúra káros hatásai az anyagcserére

A fogyókúra káros hatásai az anyagcserére

Aki a tudatos, kiegyensúlyozott diétás étrend mellett dönt, a fő célja a testzsírszázalék csökkentése, anélkül, hogy nagyobb mennyiségű izmot vesztene. Az izomszövet a kalóriaégetés szempontjából is fontos: mivel az izmok nyugalmi állapotban is energiát használnak fel, kalóriaszükségletünk annál magasabb – és a súlyfelesleg kialakulása annál kisebb -, minél több izom van a testünkön.

A hatásos diéta alapfeltétele, hogy a szervezetünk több kalóriát égessen el, mind amennyit a táplálkozás során bevittünk. Azáltal, hogy a táplálkozást korlátozva energiadeficitet érünk el, egyéb, nem kívánt hatásokat is előidézhetünk. A csökkentett bevitel hatására a szervezet megpróbálja az alapanyagcserét, az energiaszükségletet a megváltozott kalóriabevitelhez igazítani. Ez nemcsak az anyagcsere folyamatainak lassulását, az energiaigény csökkenését idézi elő, hanem a zsírégetési folyamatokat is gátolhatja.

A népszerű low-carb diéta, mely a szénhidrátbevitel korlátozásán alapszik, kifejezetten gyorsan kiválthatja a szervezet reakcióját. Aki a diéta után megpróbál visszatérni a normál étkezési szokásaihoz, számolnia kell azzal, hogy a kilók hamar visszajöhetnek, akár kamatostul: a hírhedt jo-jo effektus.

A kalóriabevitel drasztikus csökkentését előíró villámdiétákra különösen érvényes, hogy negatívan befolyásolják az anyagcsere-funkciókat, és a teljesítményt. A gyors súlyvesztés során ezenkívül jóval nagyobb az esélye, hogy izomszövetet bont le a szervezetünk, mint, hogy a zsírpárnák elégetésével jut hozzá a szükséges energiához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tudunk egészséges fogyókúrás italt italt készíteni almából és fahéjból?

Gyakori kérdés, mit is kéne ennünk és innunk ahhoz, hogy sikeresen tudjunk leadni a testsúlyunkból, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük