Kezdőlap » Fogyókúra » A fogyás sikere a hétköznapokban dől el

A fogyás sikere a hétköznapokban dől el

Aki hétfőtől péntekig egészségesen táplálkozik, nem szükséges, hogy bűntudatot érezzen a hétvégén elfogyasztott hamburger, pizza, vagy édességek miatt – legalábbis egy finn tanulmány szerint. Az egy évig tartó kísérlet résztvevőit, 80 felnőttet három csoportra osztották: fogyni, illetve hízni vágyókra, és azokra, akiknek a súlytartás volt a céljuk.

A testsúly ingadozása teljesen normális. A kutatás során is megfigyelték: a kísérleti alanyok súlya vasárnap este, és hétfőn volt a legmagasabb. Kedden elkezdődött a fogyás, és a munkahét során egészen péntekig folytatódott. A testsúly pénteken volt a legalacsonyabb azoknál, akik a súlyukat tartani, vagy csökkenteni szerették volna. A hízni vágyóknál teljesen más ütemben változott a testsúly: az ingadozások a hét folyamán, elosztva jelentkeztek. Mivel náluk a hízást kompenzáló stratégiák hiányoztak, a hétközbeni fogyás is kimaradt.

Az eredmények tanulsága: a hosszú távú súlycsökkentéshez az a fontos, hogy a hétköznapokon egészséges, csökkentett kalóriatartalmú diétát kövessünk. A hétvégén esetlegesen visszaszedett kilók a munkanapok során újból leolvadnak. A rugalmas evési szokások ezenkívül segíthetnek a sikeres súlytartásban. A “mindent, vagy semmit” hozzáállás a diéták esetén általában sikertelennek bizonyul, mivel a fogyókúrázók a szigorú előírásokat, korlátokat hosszú távon nem tudják betartani. Ha bizonyos élelmiszereket kitiltunk az étrendből, akár evésrohamok is kialakulhatnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tartós, látványos fogyás feltétele a kiegyensúlyozott, fehérjedús, és kalóriaszegény étrend mellett a rendszeres testmozgás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyás kókuszolajjal

A kókuszdióból származó olajt az élet számos területén alkalmazzák, mind az étkezésben, mind a kozmetikában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük