Kezdőlap » Betegségek » A fogínysorvadás

A fogínysorvadás

A fogínysorvadás általában az íny gyulladásával kezdődik. Ha a gyulladást nem kezelik időben, akkor a gyulladás átterjed az íny és a fog közé a kis fogtasakokba. Ha a gyulladás eléri a gyökérhártyát és a fogat és az állkapocscsonthoz rögzítő kötőszöveti rostokat, akkor a fog meglazul.

Az ínysorvadást a hiányos szájhigiénia okozza. Amennyiben nem mosunk rendszeresen fogat, akkor az ételmaradékból és az elhalt nyálsejtekből lepedék képződik a fog felületén. Ez a lepedék ideális táptalaj a baktériumok és a gombák számára. A lepedék elősegíti a fogkőképződést és további ínygyulladást idéz elő. Ha az íny gyulladása már kialakult, és ha látjuk és tapintjuk, hogy fogunkat barnás, szilárd, durva lepedék fedi, vagy ha fogmosáskor fáj az ínyünk és vérzik, fogorvoshoz kell fordulnunk. Az orvos mindenekelőtt alaposan megtisztítja a fogat, és tanácsot ad a helyes szájápolásra vonatkozóan. Amennyiben a gyulladás mélyre hatolt, a gyulladt szövetrészeket eltávolítja a fogmederből és a foggyökérről, ezáltal új és egészséges fogínyréteg alakulhat ki.

A fogakon és a fogszéleken naponta képződő lepedék fogkefével, szájzuhannyal könnyen eltávolítható. Ha nem tisztítjuk le, a puha lerakódás rövidesen megkeményedik, és így már nehezen lehet eltávolítani, így fogkő képződik, amelyben baktériumok és gombák telepednek meg. Később a foghús, illetve a fogmeder begyullad és sötétvörösre színeződik.
Az ínysorvadás nem veszélyes, de táplálkozási zavarokat okozhat, és már csak esztétikai szempontból is nagyon kellemetlen. Ha a fogak kilazulását nem akadályozzuk meg, az elvesztett fogak csak protézissel pótolhatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük