Kezdőlap » Betegségek » A fogak és a szájüreg védelme

A fogak és a szájüreg védelme

Szervezetünk egyik speciális része a szájüreg, amely védelmi vonalként is működik a kórokozókkal szemben. Immunrendszere képes ellenállni a legtöbb baktériumtörzsnek. Bizonyos részei, mint a nyelv és az íny, képesek az öntisztulásra, ám a kemény fogakra ez sajnos nem vonatkozik. Napjainkban a felnőtt populáció nagyobb része szenved valamilyen fogágybetegségben.
Nagyon fontos a szájüreg és a fogak megfelelő ápolása. A fogorvosok javaslata szerint minden főétkezés után, de legalább reggel és este mossunk fogat !

A nem megfelelő életmóddal sokat ronthatunk fogaink helyzetén. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás gyorsíthatja fogaink elvesztését. A stressz az immunrendszer gyengítése miatt ronthat még a helyzeten.
A C-vitamin hiányának első jele lehet a fogínyvérzés. A D-vitamin és kalciumbevitel jó hatással van a fogak és a csontok szerkezetére. Bizonyos krónikus betegségek, mint a csontritkulás és a cukorbetegség, sajnos fogékonyabbá tesznek a fogágybetegségekre. Néhány gyógyszer mellékhatása is okozhat problémákat a szájüreg működésében, például bizonyos vérnyomáscsökkentők vagy epilepszia elleni szerek.

A fogágybetegségek és egyéb krónikus megbetegedések között is gyakran van kapcsolat. Hatással lehet a keringési betegségekre, mint például a az érszűkület, vagy az infarktus. Cukorbetegség esetén fokozhatja a vesével kapcsolatos szövődmények kialakulását. Kialakulhatnak légúti betegségek, illetve rizikó faktort jelent az alacsony testsúlyú koraszüléseknél is.
Ezentúl tehát gondoljunk arra, hogy nem pusztán fogat mosunk reggel és este, hanem egy jól záródó kaput tartunk karban, amin keresztül kórokozók tömege veszélyezteti egészségünket nap mint nap!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kékesvörös pókok – póknévuszok

Pókok a bőrön – furcsa jelenség. Bár a pók alakú hajszálértágulatok, a póknévuszok ártalmatlanok, azért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük