Kezdőlap » Betegségek » A fibromialgia jelentése

A fibromialgia jelentése

A fibromialgia betegségben szenvedők egész testükben folyamatos fájdalmat éreznek. Vagyis egész testüket „érzékeny pontnak” érzik. Főként a nyak, a váll, a hát, a csípő, a karok a lábak fájnak, amennyiben nyomás alá kerülnek. A folyamatos fájdalom mellett, alvászavar, reggeli merevség, fejfájás, bél problémák, fájdalmas menstruációs időszak, fény és hangérzékenység, zsibbadás és bizsergés kíséri. A világon több mint 15 millió embert érint.

Többnyire középkorúaknál jelenik meg, de nemtől és kortól függetlenül bárkinél előfordulhat. Általában ritkán jelentkezik önmagában a betegség, inkább más betegségekkel egyetemben jelenik meg, például a lupusz esetén, vagy artritisz esetén. Kivételes helyzetekben önálló betegségként is megjelenik, főleg akkor, ha a családban jellemző a betegség, vagy traumatikus eseményt élt át az illető, például egy autóbalesetet, vagy egy háborút.

Fertőzések vagy ismétlődő sérülések is okozhatják a megjelenését. Ahhoz, hogy valóban orvosi diagnózis szülessen a betegségről a fájdalomnak több mint 3 hónapja kell fennállnia, és mindkét oldalán a testnek jelen kell lennie. 18 érzékeny fájó pontot különítenek el, ezzel a betegséggel kapcsolatban, a páciensnek legalább 11 vagy több fájó ponttal kell rendelkeznie, ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen mondani, hogy fibromialgiában szenved.

Kezelése körülményes, de mégis van rá megoldás. Természetesen általában több orvosi területet is érint a kezelés, a legfontosabb az ízületek rendben tartása, és a fájdalom csillapítása. Gyógyszeres úton illetve az alvásra odafigyelve dolgoztak ki kezelési módszereket. A folyamatos mozgás, az egészséges táplálkozás szintén segíthetnek a betegség legyőzésében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük