Kezdőlap » Fogyókúra » A fiatalkori fogyókúrázás káros következményekkel járhat

A fiatalkori fogyókúrázás káros következményekkel járhat

Már a gyerekek, és a fiatal lányok számára sem ismeretlen a diéta, a fogyókúra fogalma. A média által közvetített, társadalmilag elfogadott sovány szépségideál miatt gyakran már egészen fiatal korban elégedetlenek az alakjukkal. A különféle fogyókúrás módszerek, diéták már az általános iskolások körében is elterjedtek. Azonban a legtöbb fiatal fogyókúrázó nem tudja, milyen egészségügyi következményei lehetnek felnőttkorban, vagy akár az előtt a túl korai diétának – ha igen, általában akkor is fontosabb a karcsúság, a jó alak elérése.

Egy amerikai hosszú távú kutatás eredményei megmutatták: minél fiatalabbak voltak a kísérleti alanyok, amikor az első diétát elkezdték, annál nagyobb volt az esélye az evészavarok kialakulásának. Nemcsak a bulimia, anorexia, vagy binge (falásrohamokkal járó evészavar) fordult elő gyakrabban, hanem a túlzott alkoholfogyasztás, és az elhízás is.

Az okok egyelőre ismeretlenek. Ajánlott azonban, hogy arra ösztönözzük a fiatal lányokat: hagyjanak fel a diétázással. Ez a későbbi evészavarok, káros evési és ivási szokások kialakulásának esélyét csökkentheti. Fontos, hogy már általános iskolás korban felhívjuk erre a figyelmet. A túlsúly csökkentésére ebben a korban a bevitt kalóriák csökkentése helyett a testmozgás, a fizikai aktivitás növelése a megfelelő módszer, illetve a nagyobb mennyiségű zöldség-, és gyümölcsfogyasztás. Pubertáskorban a testzsírszázalék általában növekszik: ez teljesen természetes jelenség. A fogyókúrák, drasztikus diéták ebben az életkorban különösen károsak lehetnek, könnyen vezethetnek evészavarokhoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük