Kezdőlap » Látnivalók » A Feszty körkép Ópusztaszer

A Feszty körkép Ópusztaszer

A mű neve: A magyarok bejövetele. Festője a híres Feszty Árpád. Ez a mű egy körpanoráma. Jelenleg az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban található meg.

Története:

Feszty Árpád párizsi útján 1891-ben egy hasonló körképet tekintett meg és megtetszett neki. Ő először a biblia egyik részletét szerette volna a vászonra festeni! Apósa rábeszélte hogy a biblia egyik részlete helyett fesse meg inkább a magyarok bejövetelét!

Hogyan valósult meg az ötlet?
Feszty Árpád a körkép tanulmányozása érdekében elutazott Munkácsra. A újságírók tudomást szereztek arról hogy a körkép készülődőben van így az érdeklődőket folyamatosan tájékoztatták. A sok ember érdeklődése után a Fővárosi tanács elvállalta a költségeit a megvalósulásának. Április környékén Ujváry Ignác segítségével megfestették az égboltját a műnek. A tájképnek a részleteit Mednyánszky László, Ujváry és Spányi festették meg.

A körkép költözése:

A vásznat később lebontották és átszállították Londonba ahol a Világkiállításon vett részt a körkép! Aztán 1990-ben visszahozták Budapestre és mivel az utazás során károsodott a kép ezért fel kellett újítani. Felújítás után megnyitották a második kiállítását a műnek de már nem volt annyira sok látogató mert már akkor a mozgó képek érdekelték az embereket. Ahol a kép állt azon a helyen bombázás történt és súlyosan károsodott a körkép ezért felújítás alatt volt kb. 1-évig. Aztán Feszty István Feszty Árpád unokatestvére elszállította az Ópusztaszeri Nemzeti Parkához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük