Kezdőlap » Karrier » A felnőtt munkavállaló jogai, kötelezettségei

A felnőtt munkavállaló jogai, kötelezettségei

A felnőtt munkavállalóknak is vannak jogai és kötelezettségei, bár másabb kötelezettségeik vannak, más a munkaidejük, a pihenőidejük, mint a fiatal munkavállalónak. Ezeket mind figyelembe kell venni, mert nem árt, ha tudatában vagyunk jogainknak és kötelezettségeinknek, amikor munkát vállalunk.

Először is, míg egy fiatal munkavállalónál a munkaidő nem haladhatja meg a 8 órát, addig egy felnőttnél a 8 óra, mint teljes munkaidő a megszokott, de a felek másképpen is megállapodhatnak. Ami fontos, hogy a 12 órát nem haladhatja meg. Ettől függetlenül, felnőtt munkavállalók is vállalhatnak munkát részmunkaidőben, ami azt jelenti, hogy a munkaidejük kevesebb, mint 8 óra. A legmegszokottabb a 4, illetve a 6 óra szokott lenni. Persze, ez is attól függ, hogy a felek miben állapodnak meg.

A felnőtteket is megilleti a munkaidő kedvezmény, például a szakszervezeti tisztségviselőket és az üzemi- közalkalmazott tanács tagjait. Részükre ilyenkor távolléti díjat kell fizetni.
Ha egy női munkavállaló állapotos lesz, 24 hét szülési szabadság illeti meg.
Előfordul, hogy a munkavállaló közeli hozzátartozója ápolásra szorul, ilyenkor a dolgozónak 2 év fizetés nélküli szabadságot kell biztosítani az ápolási időre.
Ha a munkavállaló saját erőből szeretne saját részre házat építeni, 1 év fizetés nélküli szabadság illeti.

Fontos megemlíteni, hogy a munkaidő is lehet több féle beosztású. Ha ez így van, akkor legalább egy hétre előre a munkavállalóval közölni kell ezt a beosztást. Ha valaki fokozottan veszélyes tevékenységet végez, akkor a munkaideje a napi 6 órát nem haladhatja meg.
A munkavégzés lehet többműszakos is, amikor a munkavállalók egymást váltva végeznek egy-egy napon belül, ugyan olyan tevékenységet.
Lehet folyamatos is a munkavégzés, amikor megszakítás nélkül folyik a munka, de lehet folytonos is, amikor a hétvége sem esik ki, tehát szombaton és vasárnap is folyik a tevékenység.

Természetesen, általánosságban ugyan azok a szabályok vonatkoznak a felnőtt munkavállalókra, mint a fiatalokra. A munkaszerződésben előírt helyen, előírt időben, munkára képes állapotban kell megjelenni, és a munkát a tőle elvárható legnagyobb odafigyeléssel, legnagyobb gondossággal kell elvégezni, figyelve a rendre, a fegyelemre, valamint fontos megóvni más- és saját testi épségét, életét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A próbaidő

Ha valaki szeretne dolgozni, és az önéletrajza is, valamint az állásinterjúja is sikeres volt és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük