Kezdőlap » Növények » A fekete áfonya

A fekete áfonya

A havasi meggy, más néven a fekete áfonya az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. A hanga félék családjába tartozó fekete áfonya latin neve Vaccinium myrtillus. Magyarországon főleg a Vas megyei és a Sopron környéki erdőkben, kisebb állományokban fordul elő.

A savanyú talajú, de humuszban gazdag bükkösök és tölgyesekben gyakori, de az ültetett fenyvesek szélén is találkozhatunk vele. A fekete áfonya alacsony növésű, maximum 30-60 cm magasra megnövő félcserje. A cserje gazdagon elágazó, legyökeresedő ágai szögletesek, zöldes színűek. A tojásdad alakú, kihegyezett, kopasz, leveli széli részein finoman fűrészezettek. Az apró haranghoz hasonló virágai a levélhónaljakban 5 mm-es nyélen ülőnek.

A halvány zöldes-vöröses fehér szirmú virágok áprilistól júniusig nyílnak. Az áfonya borsó nagyságú gyümölcse július-augusztus hónapra érik meg. A termés húsa hamvas, feketés kék, íze kellemesen savanykás bogyótermés, amelyeknek még a leve is sötétkék. A fekete áfonya nemesített változatai nagyobb bogyókat teremnek. Az áfonya vitaminban gazdag, A, C, és D vitamint tartalmaz, emellett sok vasat is, ezért a népi gyógyászatban régóta használják mind a leveleit, mind a gyümölcsét.

Frissen, nyersen fogyasztva a legfinomabb, de emellett közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények tölteléke. A vadételek (őz, vaddisznó, nyúl, szarvas) elkészítésénél pikáns íze miatt nélkülözhetetlen gyümölcs. Ezenkívül készítenek még belőle gyümölcsbort, likőrt, szörpöt is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük