Kezdőlap » Egészséges életmód » A fehérjék biológiai értéke: mit jelent pontosan, és hogyan javíthatjuk?

A fehérjék biológiai értéke: mit jelent pontosan, és hogyan javíthatjuk?

Az élelmiszerekben található fehérjék biológiai értéke különböző. Az értékelésnél az számít, mennyire hasonló a fehérje az emberi testben található proteinekhez, illetve, hogy milyen hatékonysággal tudja a szervezetünk felvenni, és felhasználni őket. A proteinek fontos szerepet játszanak a szervezet fehérjeszintézisében: ez a folyamat felelős az izmok építéséért, és védelméért.

A biológiai érték meghatározásának célja, hogy egyensúlyban tudjuk tartani szervezetünk fehérje-egyensúlyát. Ez akkor teljesül, ha az élelmiszerekben található fehérjék nagy részének aminosav-összetétele hasonló az emberi szervezetben található fehérjékéhez. Ebben az esetben alacsonyabb proteinbevitel is elegendő, mint a táplálkozási tanácsadók által ajánlott mennyiség.

A legmagasabb biológiai értékkel a marhahús, és a tonhal (92), a tojás (100), illetve a tejsavóprotein (104-110) fehérjéi rendelkeznek. Az élelmiszerek komplettálásával, a különböző, alacsonyabb biológiai értékű fehérjék kombinációjával, amennyiben aminosav-tartalmuk kiegészíti egymást, magasabb értékű fehérjét nyerhetünk.

A burgonya és a tojás kombinációja például kitűnő biológiai értékkel rendelkezik: ha az étkezés 65%-át alkotja a burgonya, 35%-át a tojás (például főtt tojás formájában), a biológiai érték 137. A tojás, és a szója kombinációjával hasonlóan értékes fehérjeforráshoz juthatunk: 60:40 arányban kombinálva a tojást és a szóját, 122 lesz a biológiai érték. További kitűnő kombinációk a tej, és a búzaliszt, illetve a tojás, és a tej: fehérjéik aminosav-tartalma kiválóan kiegészíti egymást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miből áll egy egészséges vacsora?

Függetlenül attól, hogy hányszor étkezünk egy nap: a vacsora a főétkezések közé tartozik. A táplálkozástudományi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük