Kezdőlap » Fogyókúra » A fehérjék anyagcseréje

A fehérjék anyagcseréje

A fehérjék a szénhidrátok és a zsírok mellett a harmadik fő tápanyagcsoportot képezik. A fehérje-anyagcsere, más néven a protein-, vagy az aminosav-anyagcsere során a felvett táplálékban található fehérjék aminosavakra bomlanak. Az aminosavak a sejtekben további feldolgozásra kerülnek.
A zsírokkal és szénhidrátokkal ellentétben a fehérjét a szervezet nem tudja sokáig tárolni. Ezért figyelnünk kell arra, hogy az étkezéseink rendszeresen tartalmazzanak megfelelő mennyiségben fehérjét.
A fehérjék sejtjeink építőkövei. Ahhoz, hogy új sejtek jöjjenek létre, vagy az eddigiek kijavításához, a szervezetünknek a táplálkozással felvett aminosavakra van szüksége. Ezen felül például az enzimeket és a hormonokat is aminosavakból állítjuk elő. A zsírok transzportálásához is különböző fehérjékre van szükségünk.
Az izmok építéséhez is elengedhetetlenek a fehérjék. Ez az oka annak, hogy sok erőedzést végző sportoló nagy mennyiségű fehérjét vesz magához, például fehérjeturmixok vagy proteinszeletek formájában. Úgy gondolják, ezáltal gyorsabban növekszik az izomszövet, azonban ez sajnos egy tévhit: az izomépítés sebességét nem befolyásolja a kiemelten magas fehérjebevitel.
Ugyan az aminosavakat nem tudjuk tárolni, a szervezet az energiaraktáraiból hozzá tud jutni, amennyiben szükséges. Ha a glükóz-, és a zsírraktárak kifogynak, a szervezet az izomszövet fehérjéit kezdi lebontani, hogy így jusson a szükséges energiához.
Az aminosavak lebontása esetén (ez érvényes akkor is, ha túl nagy mennyiségű fehérjét juttatunk a szervezetünkbe) ammónia keletkezik, ami káros lehet a szervezet számára. Részben közvetlenül a vese bontja le, a nagyobb része viszont a májba kerül, és átalakítás után végül szintén a vese választja ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csokoládé nem kövérít

Rendszeres, de mértéktartó fogyasztással a csokoládé – magas kalóriatartalma ellenére – még jót is tesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük