Kezdőlap » Egészséges életmód » A fehér akác nem csak szép fa

A fehér akác nem csak szép fa

A fehér akác (Robinia Pseudoacacia) a Fabaceae családjába tartozó nagytermetű fa, eléri akár a 15-20 méteres magasságot is és elél akár 200-250 évig is. Észak Amerika délkeleti részein honos, azonban fellelhető már egész Európában Afrika déli részein, valamint Ázsia több területén is.

A fának a kérge és a magjai mérgezőek, elég sok területen a terjedését károsnak minősítik. Virágzata fehér színű, melyeknek tokjai a sárgászöld színt veszik fel. Barnásvörös színű termése a hüvely, mely a magokat tartalmazza, ezek tavasz és tél során megnyílnak és magvaikat a földre hullajtják. A magok nagyon sok ideig képesek megőrizni a csírázó képességüket, melyhez nem kell más, csak hőhatás, illetve a maghéj sérülése. Virágzása május végén, lombfakadás után kezdődik és egészen októberig várni kell a termése beérésére.

Legfőképpen méztermesztésben hasznosítják, mely kiváló minőségű nektárt képes adni, amikor a fa eléri a 15. életévét. Virágzatának főzetéből nagyon jó köhögés csillapító készíthető, valamint előszeretettel használják akácbor készítésére és különleges csemege gyanánt kirántva, porcukorral meghintve különböző éttermekben. Gyógyszeralapanyagot tartalmaz kérge, mely kiválóan alkalmas gyomorvérzés, gyomorsavtúltengés és bélfekély ellen. Kérgéből készített főzet még a székrekedés ellen is hatásos. Tea készítése a virágjaiból segít a köhögés ellen, de hashajtó, valamint gyomorsavképződésre is alkalmazható.

Azonban fel kell hívni a figyelmet mindenképpen a kérgének mérgező hatására, ezért azt csak óvatossággal használják, mivel az fazint és robint is tartalmaz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tornagyakorlatok hatása a növekedésre, fejlődésre és egészségi állapotra

Mozgásszegénységnek nevezzük az alacsony fokú mozgási tevékenységet. Ennek hosszútávú következményei lehetnek: 1. Izomsorvadás 2. Szív …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük