Kezdőlap » Hotel » A Fátyol-vízesés és környéke

A Fátyol-vízesés és környéke

A Fátyol-vízesés Magyarország egyik legkiemelkedőbb természeti szépsége, melyet a Bükki Nemzeti Parkban tekinthetünk meg, Szilvásvárad közvetlen közelében, a Szalajka-völgyben. A Szalajka-völgyben található a Szalajka-patak, melyet a Szikla-forrás, valamint a Szalajka-forrás táplál. A patak vize ömlik le a 17 méter hosszú mésztufából létrejött gát teraszain, ami így igazán egyedi, szépséges látványt nyújt. A Fátyol-vízesés teljesen természetes módon jött létre, ahogy az idők során a növényzetet, és a fák gyökereit maga alá temette és megkövesítette a folytonos mészkőlerakódás, mely folyamatosan alakítja ki az újabb lépcsőket magának.

A vízesés azért nyújt elragadó látványt, mert a lépcsőszerű képződményen fátyolosan zúdul le a tiszta víz. Hogyha ide látogatunk, ne csak a Fátyol-vízesést nézzük meg, hanem sétáljunk fel a hegység Sziklaforrásához is, hiszen itt jéghideg, tiszta forrásvizet ihatunk. Hogyha végigsétálunk a kijelölt kiránduló útvonalon, pisztrángos tavak, és tenyészet mellett haladhatunk el, ahol folyamatosan pisztrángnevelés folyik. A Fátyol-vízesést nemcsak gyalog, hanem kisvasúttal is megközelíthetjük, hogyha így teszünk, érdemes a végállomásig menni, és ekkor egy hatalmas tisztáson kezdhetjük az utunkat lefelé a völgy felé. A Fátyol-vízesés 2012 nyarán a csapadékmentes évszaknak köszönhetően kiszáradt, azonban 2012 decemberében, és a következő év januárjában lehullott csapadék miatt 2013 februárjától újra látható a vízesés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Duisburg főbb szálláshelyei

Duisburg Németország vesztfáliai régiójában található, a Rajna és a Ruhr folyó között. Testvérvárosaként sokan Düssedorfot …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük